HU EN

Hírek

ELMONDJUK, HOGY TUDD! – Október 23-a alkalmából ismét rendhagyó történelemórák a Terror Háza Múzeumban

Október 18–21. között újra izgalmas ismeretterjesztő előadásokkal várja a középiskolás diákokat a Terror Háza Múzeum. Történész munkatársaink az 1956-os forradalom és szabadságharc előzményeit és eseményeit, hőseit és legendás alakjait, jelképeit, illetve a forradalom nemzetközi hátterét mutatják be a diákoknak.

2022. október 17.

OKTÓBER 23. – INGYENES NYITVA TARTÁS, GYERTYAGYÚJTÁS ÉS FÉNYFESTÉS

Nemzeti ünnepünk alkalmából múzeumunk október 23-án ingyenesen tart nyitva. Látogatóink a nap folyamán gyertyagyújtással emlékezhetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira, a múzeum előtti Hősök falánál.

2022. október 17.

„Ezzel a tárlattal arra tettünk kísérletet, hogy újrakezdjük a párbeszédet a magyar cigányság szerepéről és helyéről”

Az 1956-os forradalom és a rendszerváltoztatás idején példaértékű szerepet vállaló magyar cigány hősöket bemutató tablókiállítás nyílt kedden Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt. A tárlat a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány és a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosság együttműködésében valósul meg. A tablókiállítás eddig 27 helyszínen járt.

2022. október 4.

TOVÁBBI HÍREK

Kiadványok

Kamerapárbaj – Vitézy László pályája

„Engem mindig az érdekelt, amit a történelmi események, a külső, társadalmi változások az egyes ember életében okoztak. Az ahogyan az emberekre hatott mindaz, ami történt. A lelki folyamatok, amelyek a szereplők arcán, szemében tükröződnek. Persze, ehhez nagyon jó színészek kellenek. Én elmondhatom, hogy nagyon jó színészekkel dolgozom.” Vitézy László (1940) Balázs Béla-díjas, Sára–Csoóri-életműdíjjal kitüntetett filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes és kiváló művész. Műfajteremtő. Számos rangos dokumentumfilm, játékfilm kapcsolódik a nevéhez. Filmográfiájában olyan alkotások szerepelnek, mint a Leleplezés (1978–79), Békeidő (1979), Vörös föld (1982), Égi madár (2011), A galamb papné (2013), Csandra szekere (2017), A színésznő (2018), Az énekesnő (2022).

TOVÁBBI KIADVÁNYOK