HU EN

Hírek

Útra kelt szabadság – A Terror Háza Múzeum vándorkiállítása Brüsszelben

Mely nemzet nem ápolja történelmét, nem tiszteli hőseit, nem emlékezik meg méltó és dicső módon múltjáról, és elődjeinek szabadságküzdelméről, annak nincs jelene; és a jövője is végleg veszélybe kerül – hallhattuk Brüsszelben, a „30 éve szabadon” című tárlaton, a Terror Háza Múzeum vándorkiállításán, amelyen Nagy Ervin filozófus, a XXI. Század Intézet kutatója képviselte a létesítményt.

2019. december 2.

Nők a kommunista rendszer megdöntésében

A budapesti Lengyel Intézet és a Terror Háza Múzeum közös konferenciasorozatot indított, amelynek első előadását november 20-án tartották meg Anna Walentynowitz, a Szolidaritás Anyja címmel. Az eseményen múzeumunk történésze, Hollósy Katalin Slachta Margitról tartott előadást. Az előadókat Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója köszöntötte.

2019. november 22.

Még velünk vannak, köztünk élnek…Történelemverseny 1956-ról

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére megrendezett rendhagyó iskolai vetélkedőn szerepelt a Terror Háza Múzeum. A XVI. kerület 8. osztályos diákjai számára meghirdetett versenyre B. Varga Judit történész-muzeológus munkatársunk állította össze a feladatokat és a zsűri szakmai elnökeként segítette az értékelés nem könnyű munkáját, a legfelkészültebb és legkreatívabb csapat kiválasztását.

2019. november 18.

TOVÁBBI HÍREK

Kiadványok

Budapest hegei

A város élő múzeum, amely féltékenyen őrzi a körülötte és benne zajló konfliktusok emlékeit. Ma is számos olyan helyszín akad, amely hősies mélabúval emlékeztet Budapest szenvedéseire, megpróbáltatására és szabadságvágyára. A magyar főváros a 20. század derekán a konfliktusok gyújtópontjában helyezkedett el. 1944–45-ös megszállásai, a félszáz napos ostrom, a heves bombázások, majd 1956 forradalma és szabadságharca a háborús állapot hosszú évtizedét jelentette.

TOVÁBBI KIADVÁNYOK