HU EN

Hírek

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Acélember műselyemből

„Szívbe markoló fájdalom, kisírt szemek kísérik a lesújtó hírt mindenfelé, amerre csak ember él. Sztálinunk szíve megszűnt dobogni. Sztálin meghalt.” – szólt a filmhíradó tudósítása 1953. március 5-én. A központilag elrendelt gyászban mindenkinek részt kellett vennie és ki kellett fejeznie szomorúságát; sok munkahelyen pedig – mintegy felajánlásul a halott vezetőnek – fogadalmakat követeltek a még hatékonyabb munkavégzésre, a többlettermelésre, a tervek túlteljesítéseire vonatkozóan. A „népek nagy tanítójának” nevezett diktátor halálában is tovább kínozta a kommunista tömb lakóit.

2020. március 5.

Országos érdeklődés kísérte rendhagyó történelemóráinkat

Idén csaknem ezerötszáz diák vett részt öt nap alatt az Elmondjuk, hogy tudd! elnevezésű rendhagyó történelemórákon a Terror Háza Múzeumban. A tanulók az egész országból, valamint budapesti általános- és középiskolákból érkeztek.

2020. február 28.

A bohém zseni – könyv jelenik meg Gróf Andrássy Gyula szellemi-politikai arcéléről

A hamarosan kapható kiadványt a 2018-ban elhunyt Tőkéczki László, Széchenyi-díjas történész írta.

2020. február 28.

TOVÁBBI HÍREK

Kiadványok

A bohém zseni

Andrássy Gyula (1823–1890) a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja, mégis alig beszélünk róla. A kiegyezés társszerzőjeként ő lett a dualizmus korának első miniszterelnöke. Kivételes politikai tehetség volt. A szabadság szerelmese, igazi romantikus hős, a reálpolitika mestere. Lelkes, de nem fanatikus. Művelt, de nem kioktató. Hagyománytisztelő, de nem a múltba ragadó. Megfontolt, alapos, de nem kukacoskodó. Nagyvonalú, méltányos és mindenkor szórakoztató. Andrássy Gyula szikrázó személyisége és politikai teljesítménye révén kiemelkedett kortársai közül. Tőkéczki László (1951–2018) a túlontúl korán elhunyt Széchenyi-díjas történész a tőle megszokott eleganciával és szerénységgel állítja elénk Andrássy Gyulát. A könyv megjelenését már nem érhette meg. A kötetet Schmidt Mária szerkesztette.

TOVÁBBI KIADVÁNYOK