HU EN

Hírek

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Mese és manipuláció

A II. világháború után – Winston Churchill szavaival élve – „a Balti-tengeri Stettintől az Adriai-tenger mentén fekvő Triesztig vasfüggöny ereszkedett le a kontinensre.” A brit politikus 1946-ban elhangzott fultoni beszéde profetikusnak bizonyult, hiszen az egymással szemben álló kommunista és kapitalista hatalmak mintegy negyven évig két részre szakították Európát.

2020. február 24.

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Magyarként SS-egyenruhában – festményekben elbeszélve

A magyar főváros „felszabadítása” a fasiszta és nyilas uralom alól kereken 75 évvel ezelőtt, 1945. február 13-án fejeződött be. A szovjet erők a hivatalos dokumentumaik szerint Budapestet nem „felszabadították”, hanem ellenséges városként „bevették”. Az ostrom után már csak a két nappal korábbi kitörés során itt rekedt, kisebb bekerített csapatok álltak harcban. Ezek egyikében „szolgált” kényszersorozottként, mindössze 17 évesen egy bakonygyiróti fiú, Ringhoffer József. SS-egyenruhában küzdötte végig Budapest ostromát. Az átéltekről már jegyzett festőművészként, grafikusként készített sorozatot új otthonában, Münchenben. A képeit nemrégiben a Terror Háza Múzeumnak ajándékozta.

2020. február 13.

Kötetének bemutatóján emlékeztek Roger Scrutonra

A Futóbolondok, csalók, agitátorok címmel, Az újbaloldal gondolkodói alcímmel magyarul megjelent kötetének bemutatóján emlékeztek az idén elhunyt Roger Scruton angol író-filozófusra február 11-én a XXI. Század Intézetben.

2020. február 12.

TOVÁBBI HÍREK

Kiadványok

Budapest hegei

A város élő múzeum, amely féltékenyen őrzi a körülötte és benne zajló konfliktusok emlékeit. Ma is számos olyan helyszín akad, amely hősies mélabúval emlékeztet Budapest szenvedéseire, megpróbáltatására és szabadságvágyára. A magyar főváros a 20. század derekán a konfliktusok gyújtópontjában helyezkedett el. 1944–45-ös megszállásai, a félszáz napos ostrom, a heves bombázások, majd 1956 forradalma és szabadságharca a háborús állapot hosszú évtizedét jelentette.

TOVÁBBI KIADVÁNYOK