HU EN

Hírek

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai foglyokra és kényszermunkásokra emlékezünk

Minden évben november 25-én emlékezünk meg arról a több mint 700 ezer magyarról, akiket a II. világháború évei alatt, vagy azt követően deportáltak a Szovjetunió kényszermunkatáboraiba. Közülük 300 ezren soha többé nem tértek vissza a hazájukba.

2023. november 22.

1956 – A forradalomhoz vezető utak – Házhoz megy a múzeum Pomázon

A pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskolát és Gimnáziumot látogatta meg a Terror Háza Múzeum Házhoz megy a múzeum elnevezésű rendezvénysorozata. Balogh Gábor, a múzeum vezető történésze tartott előadást a gimnazistáknak az 1956-os forradalom és szabadságharc témájában. A helyszínen november 6-ig bezárólag megtekinthető a Terror Háza Múzeum 1956 – A szabadságért és a függetlenségért című roll up kiállítása.

2023. október 24.

Egy forradalom, amely már hosszú ideje megérett – Zircen járt a Házhoz megy a múzeum

November 24-ig tekinthető meg a Városházán a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány tablókiállítása „1956 – A szabadságért és a függetlenségért” címmel. De vajon milyen utak vezettek az eseményekhez, s mikor is kezdődött valójában a forradalom, arról Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum vezető történésze beszélt Zirc város emlékező ünnepségén.

2023. október 20.

TOVÁBBI HÍREK

Kiadványok

Vázlatok

„Éppen itt az ideje, hogy kudarcaimat dicsfénybe mártsam, és elvesztegetett éveimet a szunnyadó tehetség misztériumával terhes, mámorosan önfeledt, jövőt ígérő időszaknak lássam, mielőtt netán döntő kételyeim támadnának a dolgaimat illetően.” – írja naplójában Kertész Imre 1960. február 13-án. Kötetünk a szerző hagyatékában fennmaradt Vázlatok című kéziratos dosszié első csonkítatlan kiadása. Az 1958 és 1963 között született naplószerű feljegyzésekből a Sorstalanság születésének története rajzolódik ki a regény és a Nobel-díjas író műhelytitkai iránt érdeklő olvasó előtt.

TOVÁBBI KIADVÁNYOK