Múzeumpedagógiai foglalkozás a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján

2024. április 16.

1944. április 16-án, a náci megszállás alatt álló Magyarországon megkezdődött a magyar zsidók gettókba zárása. Az Országgyűlés 2000-ben határozatot fogadott el, amelyben április 16-át a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjává nyilvánította. A Terror Háza Múzeum és a múzeumot fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány múzeumpedagógiai foglalkozással, valamint A magyarországi zsidó holokauszt kisenciklopédiája című elektronikus kötet kiadásával tisztelgett az áldozatok emléke előtt.  

Vészkorszak Magyarországon címmel tartott múzeumpedagógiai foglalkozást középiskolás diákoknak László Bernadett, a Terror Háza Múzeum történésze. A program során eredeti dokumentumok, az auschwitzi haláltáborból származó tárgyak, holokauszt-túlélőkkel készített interjúk és megannyi történet felelevenítése segített a diákoknak a magyarországi zsidóüldözés történetének megismerésében.

A náci és nyilas terror mellett bemutatásra kerültek azok az embermentők is, akik saját életüket kockáztatva mentették az üldözöttek életét, egyben bemutatásra került az is, hogy milyen módszerei voltak az embermentésnek az üldöztetés idején. A foglalkozás végén László Bernadett történész Kertész Imre: Sorstalanság című regényéből idézett: „Folytatni fogom folytathatatlan életemet.” A történész kiemelte, a folytatás egyáltalán nem volt egyszerű nem csak az átélt borzalmak, a veszteségek miatt, hanem azért is, mert a magyar zsidók számára az 1945 utáni időszak nem jelentett teljes biztonságot a kommunista Magyarországon. Erre példaként említette, hogy több mint tízezer holokauszt-túlélő a náci haláltáborok után a szovjet Gulág-szigetvilág táboraiban is raboskodott.

THM Muzeumpedagogiai foglalkozas 240416 031

Az emléknap kapcsán jelent meg a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában A magyarországi zsidó holokauszt kisenciklopédiája című rendhagyó és hiánypótló kötet. A könyv a 2023 januárjában elhunyt Gerő András történészprofesszor, a Habsburg Történeti Intézet néhai igazgatója szerkesztésében jelent meg. Baczoni Dorottya történész, a XX. Század Intézet igazgatója így méltatta a szerkesztőt és a kötetet írásában: „Szívügye volt ez a könyv. Sokat beszélt róla a környezetében lévőknek, rengeteg időt, energiát és gondolatot fektetett a megszületésébe. Kitartóan akarta ezt a könyvet, és végül meg is csinálta. Fontosnak tartotta, hogy szülessen egy, az eddigi kutatásokat, adatokat, információkat összegző, azokat szükség esetén korrigáló, és megannyi újdonságot is szolgáltató kisenciklopédia a magyarországi zsidó holokausztról.” A kötet bevezető tanulmányokkal, kronológiával, részletes adattárakkal és számtalan szócikkel segíti a magyar holokauszt történetének kutatását. A kisenciklopédia kapható a Terror Háza Múzeum webshopjában.

A vészkorszak története iránt érdeklődő olvasóknak ajánljuk László Bernadett „Az ember úgy elaljasult” – A magyarországi holokauszt áldozatainak emléknapja című cikkét a múzeum honlapjának Tudástárából.

© Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány – Minden jog fenntartva!