RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEMÓRÁK, FILMVETÍTÉS ÉS MŰTÁRGYBEMUTATÓ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN

2024. június 07.

Változatos programokkal, rendhagyó történelemórákkal, filmvetítéssel és műtárgybemutatóval várjuk az érdeklődőket az idei Múzeumok Éjszakáján, 2024. június 22-én, szombaton, 18.00 órától 02.00 óra között. A látogatók megtekinthetik állandó tárlatunkat, előadást hallhatnak a II. világháború utáni magyar labdarúgás helyzetéről,  a legendás Aranycsapatról és Puskás Öcsi 1956-os forradalom és szabadságharccal való kapcsolatáról.


RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEMÓRÁK

Mit jelentettek magyarok milliói számára a sportsikerek a diktatúra legsötétebb éveiben? Hogyan viszonyult a kommunista vezetés az Aranycsapat sikereihez és milyen módszerekkel próbálta azokat saját sikerpropagandájaként eladni? Mi történt Budapesten az 1954-es világbajnoki döntőt követően? Kik voltak a magyar futball kevésbé ismert, de szintén sikeres játékosai a II. világháborút követően? Milyen szerepet játszott Puskás Öcsi az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményiben? Miért tekinthető fordulópontnak 1956 a magyar sport és különösen a futball történetében? Az előadásokon résztvevő látogatók valamennyi – sőt még ennél is több – kérdésre választ kaphatnak rendhagyó történelemóráinkon.

19:00 Balogh Gábor: Futball és diktatúra a II. világháború után

21:00 Farkas Sebestyén Lőrinc: Ők is az Aranycsapat legendái voltak

23:00 László Bernadett: Puskás Öcsi az 1956-os forradalomban

 

FILMVETÍTÉS

Az előadások között, 20.00 órától, 22.00 órától és 24.00 órától a Játsszunk nyugodtan című magyar dokumentumfilmet vetítjük. A Terror Háza Múzeum által készített Játsszunk nyugodtan! című film, Puskás Ferenc élettörténetén keresztül meséli el Magyarország történetét a második világháború végétől a forradalmon keresztül a rendszerváltoztatásig. Emellett megtekinthetik a Puskás Öcsiről szóló imázsfilmünket is.

 

Múzéj karszalag 2024 hun eng Pring A3 page 0002 mod2

 

MŰTÁRGYBEMUTATÓ

Az éjszaka folyamán a múzeum harmadik emeleti előadótermében az előadásokhoz és a filmekhez kapcsolódóan „bőröndkiállítás” keretében mutatjuk be a múzeum gyűjteményében található, a korszakból származó sporttörténeti műtárgyakat. A bemutatott fényképeken, sporteszközökön, mezeken, korabeli dokumentumokon és más kiállított tárgyakon keresztül egy korszak elevenedik meg a látogató előtt. A tárgyakhoz kapcsolódó személyes történetek, valamint a rendhagyó történelemórák előadásai keretezik a kiállítás anyagát.  


HÁZHOZ MEGY A MÚZEUM

A Múzeumok Éjszakáján is folytatódik Házhoz megy a múzeum elnevezésű országjáró sorozatunk. Június 22-én 17.00 órától Lakatos Dorina, a Terror Háza Múzeum történésze tart rendhagyó történelemórát Kecelen a Pintér Művek Haditechnikai Parkban (6237 Kecel, Rákóczi Ferenc u. 177.) Rabszolgasorsra ítélve címmel, ezt követően a helyszínen megtekinthető múzeumunk Rabszolgasorsra ítélve című roll up kiállítása, július 6-ig bezárólag.

NYITVATARTÁSUNK A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN:

Felhívjuk tisztelt látogatóink figyelmét, hogy múzeumunk rendes nyitvatartása június 22-én annyiban módosul, hogy 18.00 óra helyett 17.00 órakor bezár. A múzeum éjszakai nyitvatartása a kiállítóterek telítettsége esetén biztonsági okokból módosulhat.

Az utolsó belépés ideje: éjjel 1 óra 30 perc.

A BELÉPŐKÉNT SZOLGÁLÓ KARSZALAGOK ÁRA:

Felnőtt: 3000 Ft

Gyermek (6-18 éves korig): 1500 Ft

A 6 év alatti gyermekek, valamint a fogyatékkal élők részére a belépés ingyenes.

A jegyek múzeumunk jegypénztárában vagy a jegymester.hu oldalon válthatók meg.

© Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány – Minden jog fenntartva!