1956 – A forradalomhoz vezető utak – Házhoz megy a múzeum Pomázon

2023. október 25.

A pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskolát és Gimnáziumot látogatta meg a Terror Háza Múzeum Házhoz megy a múzeum elnevezésű rendezvénysorozata. Balogh Gábor, a múzeum vezető történésze tartott előadást a gimnazistáknak az 1956-os forradalom és szabadságharc témájában. A helyszínen november 6-ig bezárólag megtekinthető a Terror Háza Múzeum 1956 – A szabadságért és a függetlenségért című roll up kiállítása.

Amikor ilyen előadások vannak, amit nem a tanár tart, hanem egy nevesebb szakember, azt sokkal jobban figyelik a gyerekek, úgymond megtisztelik a figyelmükkel. Másrészt az, hogy így tudunk kapcsolni, hogy látjátok, nemcsak abból áll akár a történelem, vagy más tantárgyak, amit itt az iskolában tanulunk, hanem sokkal többől – mondta el Balázs József, a Sashegyi Sándor Általános Iskola és Gimnázium történelem szakos tanára.

Az ’56-os pesti srácok és lányok az ő korosztályukba tartoztak – tizenéves fiúkról és lányokról beszélünk –, akik fegyvert fogtak a magyar szabadságért, és ezek a történetek, ezek a példák amelyeket láthatnak a tablókon, közelebb tudják hozzájuk hozni 1956 történetét – emelte ki Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum vezető történésze. Hozzátette, mindig örömmel viszik el az egyes helyszínekre a kiállítások anyagát, bízva abban, hogy a mostani előadás is segíthet hozzájárulni ahhoz, hogy a diákoknak sikerüljön bemutatni az 1956-os forradalomhoz vezető utakat.

A Terror Háza Múzeum 2023 tavaszán indította el Házhoz megy a múzeum című programsorozatát, amelynek keretében az intézmény – a Gulág történetét bemutató Rabszolgasorsra ítélve, az 1956-os forradalom és szabadságharc történetét bemutató 1956 – A szabadságért és a függetlenségért című két, korábbi tablókiállítását juttatják el magyar közművelődési és közoktatási intézményekbe.

THM  

© Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány – Minden jog fenntartva!