Rendhagyó történelemórák és tárlatvezetések a Múzeumok Éjszakáján

2023. június 13.

Június 24-én, az idei Múzeumok Éjszakáján 18.00 órától 02.00 óráig várjuk az érdeklődőket a Terror Háza Múzeumba. A látogatók megtekinthetik állandó tárlatunkat, részt vehetnek az igazi hősökről és a kommunista diktatúra valódi történetéről szóló rendhagyó történelemóráinkon és tárlatvezetéseinken is, ahol megismerhetik Slachta Margit szerzetesnővér, az első magyar női parlamenti képviselő élettörténetét. Akik ellátogatnak hozzánk, ez alkalommal megtekinthetik a Magyarországról utolsóként távozó szovjet katona-tiszt, Viktor Silov díszegyenruháját is.

Vöröscsillag, sarló-kalapács, Lenin- és Marx-szobrok, Che Guevara-arckép, propagandaplakátok, szovjet nosztalgia. Látszólag a kommunista diktatúrák megannyi elavult szimbóluma, valójában azonban a mai napig használt és kedvelt jelképek a világ számos helyén. De mi az oka annak, hogy a kommunista diktatúrák jelképei és „ikonikus” személyei a mai napig a trend részét képezik, holott világszerte több mint százmillió ember halála fűződik hozzájuk? Miért hordanak Nyugaton a fiatalok Che Guevara arcképével ellátott, vagy éppen vörös csillaggal, CCCP-felirattal nyomtatott pólókat? Miért tekintik coolnak a kommunista tömeggyilkos ideológia atyját, Marxot, vagy éppen a szovjet diktátor Lenint, akinek az elmúlt időszakban a szobrát is felállították Németországban? Velük szemben kik voltak azok a valódi hősök, akik bátor kiállásuk miatt a diktatúra áldozataivá váltak, vagy éppen 1956-ban életüket adták a magyar szabadságért?

Történészeink előadásai igazi hősökről és a kommunista diktatúra valódi történetéről szólnak majd. Az előadásokat a múzeum harmadik emeleti nagytárgyalójában hallgathatják meg az érdeklődők.

19.00 Békés Márton: A legfiatalabb hős – Mansfeld Péter (1941–1959)
20:00 Farkas Sebestyén: Marxista-leninista reneszánsz
21:00 Dudás Bertalan: A manipuláció művészete – kommunista propagandaplakátok
22:00 Lakatos Dorina: Csillaghullás ’89
23:00 Balogh Gábor: A mi hősünk – Brenner János (1931–1957)

19:30 és 21.00 órától Apor Attila a XX. Század Intézet történésze A legmodernebb magyar nő – Slachta Margit című időszaki kiállításunk földszinti termében tart rendhagyó tárlatvezetést.

Az idei rendezvény kiemelt műtárgya: Viktor Silov díszegyenruhája. Az éjszaka folyamán a múzeum harmadik emeleti előadótermében kiállítjuk Viktor Silov altábornagy, a hazákból 1991. június 19-én utolsóként távozó szovjet katonatiszt díszegyenruháját, amelyet 2021-ben adományozott múzeumunknak. Az érdeklődők az egyes előadások közötti szünetekben megtekinthetik a Silov altábornaggyal készített korábbi videóinterjút is.

A múzeum előtti sétányon továbbra is várja az érdeklődőket az Együtt, szabadon – Magyar Cigány Hősök című kültéri tablókiállításunk.

NYITVATARTÁSUNK A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN:

Felhívjuk tisztelt látogatóink figyelmét, hogy múzeumunk rendes nyitvatartása június 24-én annyiban módosul, hogy 18.00 óra helyett 17.00 órakor bezár. A múzeum éjszakai nyitvatartása a kiállítóterek telítettsége esetén biztonsági okokból módosulhat.

Az utolsó belépés ideje: éjjel 1 óra 30 perc.

A BELÉPŐKÉNT SZOLGÁLÓ KARSZALAGOK ÁRA:

Felnőtt: 2500 Ft

Gyermek (6-18 éves korig): 1200 Ft

A 6 év alatti gyermekek, valamint a fogyatékkal élők részére a belépés ingyenes.

A jegyek múzeumunk jegypénztárában vagy a jegymester.hu oldalon válthatók meg.

© Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány – Minden jog fenntartva!