1956 eseményei az Agórában – Házhoz megy a múzeum

2023. október 16.

Az ötvenhatos forradalom eseményeibe engednek bepillantást az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban péntek délután megnyílt kiállítás képei. A Terror Háza Múzeum gyűjteményének darabjai november közepéig tekinthetők meg Szolnokon.

Évről évre, újra és újra beszélni kell 1956-ról. A Terror Háza Múzeum újszerű kezdeményezése, a Házhoz megy a múzeum október 23-hoz közeledve az 1956-os forradalmat jeleníti meg, nem csak a múzeum falai között. Roll upokon viszik el a tárlatot a város különböző helyszíneire és több vidéki nagyvárosba. Magyarázó szövegek, idézetek, és sok-sok fotó mutatja be, mi történt 1956-ban, mi előzte meg a forradalmat és milyen megtorlás követte.

Áldozatok és felelősök jelennek meg a fotókon. A múzeum most ’56-ot mutatja be Szolnokon, abban reménykedve, hogy többen lesznek olyanok, akik magát a múzeumot is felkeresik majd.

1956 a Terror Háza Múzeumnak csupán egy részét képezi, ugye alapvetően a második világháborútól indul a múzeum kiállítása, tehát Magyarország 1944-es német megszállásától és innen viszi tovább a vonalat, szovjet megszállás és az azt követő szovjet típusú diktatúra kialakítása – nyilatkozta a Szolnok TV-nek Lakatos Dorina, a Terror Háza Múzeum történésze, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc előzményeiről tartott előadást az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

Mi vezetett odáig, hogy 1956-ban kitörjön a forradalom?  Véleménye szerint, ismerni kell azt is, hogy miért történt? Tudniuk kell, elsősorban a diákoknak, hogy az események nem az egyik pillanatról a másikra, „csak úgy” indultak el.

Fontos, hogy erről évről évre beszéljünk. Ugyan részét képezi az iskolai tantervi keretnek egyaránt a Rákosi-diktatúra és 1956 is, sőt, egyébként a XX. század önmagában is elég hangsúlyosan jelenik meg az iskolában is, viszont azt gondolom, hogy fontos, hogy erről beszéljünk, hiszen 1956 egy nagyon jelképes szabadságharca volt Magyarországnak – tette hozzá Lakatos Dorina.

A kiállítás ,mindenkinek szól, mégis, talán legfontosabb célközönsége a diákság. A tablókiállítás Szolnokon egy hónapi lesz megtekinthető, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ emeletén.

Forrás: szolnoktv.hu
Szerző: Kropp Anikó
Fotó: Fejes Arnold, Aba-Novák Agóra Kulturális Központ

© Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány – Minden jog fenntartva!