Paul Hollander: MARX ÉS A KORÁN – Könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés

Paul Hollander (1932–2019) magyar származású politikai szociológus, író, történész tanulmányaiból összeállított kötet jelent meg a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány kiadásában. A kiadványt 2024. március 21-én 17.00 órától mutatjuk be a Terror Háza Múzeumban.

Időpont: 2024. március 21. 17:00
Helyszín: Terror Háza Múzeum
Paul Hollander: MARX ÉS A KORÁN – Könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés: Meghívó.pdf


Egy mindkét totalitárius diktatúrát megélt ember, Paul Hollander 12 éves korában vált tanújává a nácikkal kollaboráló nyilasok tombolásának, majd a megváltó képében tetszelgő kommunisták őt és egész családját ellehetetlenítették.

 
Az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni emigrációban, Nyugaton döbbenten tapasztalta, hogy amíg a nácizmus mind erkölcsi, szellemi és történelmi vonatkozásban a helyére került, addig Lenin hasznos idiótái feltétel nélkül szimpatizáltak a huszadik század egyik legkegyetlenebb diktatúrájával, a kommunizmussal. Mindez arra ösztönözte, hogy kimerítő alapossággal mutassa be ezen eszme valódi arcát, tükröt tartva ezzel a kommunizmus iránt romantikus érzelmeket tápláló értelmiségiek elé is.
 
A kommunista Magyarországon szerzett tapasztalatai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy mindent megtegyen azért, hogy soha ne tehessenek különbséget hóhér és hóhér között. Nem tűrte, hogy felmentést adjanak a kommunista bűnözőknek.

Ezért küzdött egész életében.
 
Paul Hollander (1932–2019) magyar származású politikai szociológus, író, történész tanulmányaiból összeállított kötet jelent meg a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában. A most magyarul megjelenő esszék a szerző teljes tudományos munkásságát felölelik, reprezentálják főbb érdeklődési területeit és gondolatait.
 
Az esemény résztvevői:
 
Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója
Baczoni Dorottya, történész, a XX. Század Intézet igazgatója
Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum vezető történésze
Fekete Rajmund történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
Sayfo Omar kutató, Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete, Migrációkutató Intézet
 
Időpont: 2024. március 21. (csütörtök) 17 óra
Helyszín: Terror Háza Múzeum (1062 Budapest, Andrássy út 60.)
 
Kérjük, részvételi szándékát legkésőbb a 2024. március 20. (szerda) 14 óráig jelezze a rendezveny@terrorhaza.hu e-mail címen jelezze!
 
Regisztrációja akkor érvényes, ha megkapja visszaigazoló levelünket!
A rendezvény sajtónyilvános, melyen kép -és hangfelvétel készül.

© Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány – Minden jog fenntartva!