Hírek

Korrajz – A rádió a kommunista propaganda szolgálatában

1945 tavaszán a front Budapestről való elvonulását követően szinte a semmiből kellett újrateremteni a Magyar Rádiót. A műsorszórás a fővárosban viszonylag hamar megin-dult, köszönhetően a Rádió dolgozóinak. Ekkor még sokan azt gondolták, hogy a Rádió a demokratikus kibontakozás egyik kulcsintézménye lesz, azonban rövidesen kiderült, hogy a Magyar Kommunista Párt teljesen más szerepet szánt a korszak legfontosabb tömeg-médiumának.

2023. május 17.

A legényanya jól érzékelteti a kommunizmus groteszkségét

A legényanya jól érzékelteti a kommunista rendszer groteszkségét és tragikusságát – mondta Baczoni Dorottya, a XX. Század Intézet igazgatója a „Viszlát, Lenin!” vetítéssorozatát megelőző beszélgetésen.

2023. április 27.

Kiállítás és rendhagyó történelemóra Fehérváron

Házhoz megy a múzeum! című országjáró körútjának első állomásán, a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumban tartotta időszaki kiállítását a Terror Háza Múzeum. A gimnázium folyosóján nyitották meg azt a molinókból álló tablókiállítást, ami a Gulág táborrendszerét és az 1956-os szabadságharc két hetét, annak utóéletét mutatja be.

2023. április 19.

A kommunizmus emberellenes, velejéig romlott eszme

Mi itt, Közép-Európában tisztában vagyunk vele, hogy a kommunizmus emberellenes, velejéig romlott eszme – jelentette ki Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója szerdán, „Az igazság hírnöke” címmel tartott rendezvényen a Terror Háza Múzeumban.

2023. március 29.

Viszlát, Lenin! – Hogyan éltem túl a világvégét?

Március 29-én Cătălin Mitulescu román filmrendező, Hogyan éltem túl a világvégét? című filmjének vetítésével folytatódott a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet, Viszlát, Lenin című rendezvénysorozata. A vetítést megelőzően Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze Ferkó Dániel történésszel beszélgetett.

2023. március 29.