Hírek

„A világ legjobb dolga magyarnak lenni” – Elhunyt Szentandrássy István

Hatvankét éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Szentandrássy István roma származású Kossuth-díjas festőművész. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány hálával emlékezik vissza a művészre, aki szívhez szóló festményeivel sajátos színvilággal ábrázolta a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait, munkásságával járulva hozzá a hazai cigány kultúra megőrzéséhez és széles körű megismertetéséhez.

2020. február 27.

„Magyarország irtózatos árat fizetett a kommunizmus bűneiért”

Harminc éve szabadok vagyunk, de időre van még szükség, hogy a majd félévszázados diktatúra romjait végleg eltakarítsuk – jelentette ki Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a kommunizmus áldozatainak emléknapján az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott megemlékezésen. A kommunizmussal szembeni küzdelem igaz harc volt – emelte ki ugyanitt beszédében Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

2020. február 26.

Először szabadon – Az 1990-es első szabad választások plakátjai

Az 1990-es első szabad választások plakátjaiból nyílik ingyenesen látogatható időszaki kiállítás a Terror Háza Múzeumban, február 25-től. A tárlaton a harminc évvel ezelőtti rendszerváltoztatás pártjainak legfontosabb plakátjai, üzenetei láthatók.

2020. február 25.

Programjaink a kommunizmus áldozatainak emléknapján

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából számos programmal és újdonsággal várja az érdeklődőket az idén 18 éves Terror Háza Múzeum. Történészeink rendhagyó történelemórái mellett zenészek, színészek, sportolók tartanak tárlatvezetést diákcsoportoknak, elindul a Terror Háza Múzeum új mobil applikációja és megnyílik a múzeum új időszaki kiállítása.

2020. február 24.

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Mese és manipuláció

A II. világháború után – Winston Churchill szavaival élve – „a Balti-tengeri Stettintől az Adriai-tenger mentén fekvő Triesztig vasfüggöny ereszkedett le a kontinensre.” A brit politikus 1946-ban elhangzott fultoni beszéde profetikusnak bizonyult, hiszen az egymással szemben álló kommunista és kapitalista hatalmak mintegy negyven évig két részre szakították Európát.

2020. február 24.