A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja

2015. december 07.
Idén Budapesten tartották az európai megemlékezést és a hozzá kapcsolódó nemzetközi konferenciát a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány szervezésében.

Az emléknapon az Európai Uniós tagállamokat az igazságügyi miniszterek, illetve államtitkárok, valamint az egyes országok nemzeti emlékezet intézetei (Magyarországot a Terror Háza Múzeum) képviselték. A megemlékezés a Terror Háza múzeumnál kezdődött, ahol Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárának beszéde után a résztvevők közösen gyújtottak gyertyát a totalitárius diktatúrák áldozatainak emlékére. A Litván Nagykövetség „Háború a háború után” c. kültéri kiállítását Remigijus Simasius litván igazságügyi miniszter nyitotta meg.

A megemlékezés után a jelenlevő minisztereket, államtitkárokat egy rövid tárlatvezetésre invitáltunk a Terror Háza Múzeumba. A megemlékezést nemzetközi konferencia követte Szembesítés a múlttal (Confronting the Past) címmel a Parlament Delegációs Termében, amelyet Áder János köztársasági elnök nyitott meg. Felszólalt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, az emléknap kezdeményezője, Horváth János, az Országgyűlés korelnöke, valamint a résztvevő tagországok igazságügyi miniszterei, államtitkárai. Navracsics Tibor felszólalásában arról beszélt: olyan Európára van szükség, amely közös értékeken alapul, mint a demokrácia kultúrája, a jogállamiság, a nyitott társadalom.

A miniszterelnök-helyettes szerint a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapjára szükség van ahhoz, hogy a múlt borzalmai ne ismétlődhessenek meg. A konferencia délutáni ülésszakán a résztvevő európai emlékezet intézetek vezetői kerekasztal-beszélgetésben vitatták meg egy, a XX. század totalitárius diktatúráit bemutató közös tárlat megvalósításának lehetőségeit és nyilatkozatot írtak alá, amelyben megerősítették törekvésüket egy múzeum létrehozására. A beszélgetést Schmidt Mária történész, a Terror Háza múzeum főigazgatója, valamint Hans Kaiser újságíró, politikus, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviselője vezette.

© Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány – Minden jog fenntartva!