Vándorkiállítás érkezett a kecskeméti Wojtyla Barátság Központba

2024. április 26.

Csütörtökön megnyitották a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központban a Terror Háza Múzeum vándorkiállítását, melyet az intézmény vezető történésze, Balogh Gábor egy rendhagyó történelemórával kötött egybe.

A kiállítás megnyitóján az érdeklődő közönséget Csuvár Anna és Borsi Blanka, a Kodály iskola növendékeinek fuvolás műsorszáma fogadta majd Farkas Pál, a Wojtyla Barátság Központ programszervezője felkérte Jánosi István tanácsnokot, hogy mondja el köszöntőbeszédét.

ec1287a555444ca782d6f9f570602ddd

A Balogh Gábor által 60 perces rendhagyó történelemóra keretében megnyitott kiállítás a Gulág táborrendszert és az 1956-os szabadságharc történetét mutatja be 14 paravánon keresztül. A Rabszolgasorsra ítélve című vándorkiállítás a szovjet lágerekbe deportált több mint 700 ezer magyar sorsát mutatja be, akik közül 300 ezren soha nem térhettek vissza hazájukba. 

Balogh Gábor történész elárulta: a túlélőknek a borzalmakról évtizedekig hallgatni kellett. A börtönből hazatérve tragikus élményeiket még a legközelebbi hozzátartozóikkal sem oszthatták meg az elszenvedők. Ez az oka annak, hogy a szörnyűséggel kapcsolatos memoárok csak sokkal később, akár csak több évtizeddel később láthattak napvilágot.

0848efc561824c049165ead7aef8461c

Dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő gondolatai zárták az eseményt, aki néhány kecskeméti túlélő élettörténetén keresztül, valamint saját nagyapja története alapján emlékeztetett a háború utáni magyar történelem tragikus fejezetére.

Forrás: baon.hu

Szerző: Orosz Fanni Flóra

© Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány – Minden jog fenntartva!