„Tornaszoba”

2022. május 9.

Az Andrássy út 60. alatti épület 1956-ig állt az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) használatában. Ezt követően az ÁVH szervei elvonultak az épületből, ugyanakkor minden működésükre utaló nyomot eltüntettek. Ennek érdekében verték szét és alakították át az épület alatt húzódó börtönnek használt pincehálózatot is. A munkálatok célja az volt, hogy nyoma se maradjon az itt elkövetett bűncselekményeknek. Egyetlen helyiség maradt meg eredeti formájában, egy beugró az első emeleten, amelyet az ÁVH-s szleng „tornateremnek” hívott.

„Minden eszközzel kell tudni ütni!” – olvashatjuk a falon a kommunista diktátor, Kádár János szavait, amelyet 1948-ban újdonsült belügyminiszterként osztott meg közönségével. A terem végében látható „népnevelő” eszközök alátámasztották Kádár szavait: gumibot, bikacsök, ólomrugós bot, szöggel kivert bot és más kellékek sorakoznak egymás mellett felakasztva a helyiség falán. Az Andrássy út 60-ba beszállított rabokkal fogvatartóik szinte bármit megtehettek. A hamis „beismerő vallomások” kikényszerítése és aláíratása céljából a fentebb felsorolt eszközök általános használati tárgyaknak minősültek az ÁVH gyakorlatában. A politikai rendőrség külön gárdát tartott fenn a kínzások, verések végrehajtására. Erőszakot valamennyi letartóztatottal szemben alkalmaztak, némelyeket brutális módszerekkel „tornáztattak”. „Addig fogom veretni őket, méghozzá úgy, hogy ropogjon az összes csontjuk, amíg végre be nem vallják, hogy angol kémek” – jelentette ki a kommunista diktátor, Rákosi egy eset kapcsán. Utasítást azonban nem csak ő adhatott erőszakos cselekményre, azt megtehette Péter Gábor, az ÁVH vezetője és a szervezet főtisztjei, valamint elrendelhették a kihallgatások vezetői is. A „tornáztatásnak” más formái is voltak, így a helyiségtől nem messze lévő cselédlépcsőkön való le-föl futtatás, amelyet ájulásig végeztettek a rabokkal.

Az állandó kiállítás „Tornaszoba” helyisége eredeti formájában maradt fenn. Az installáció és berendezése minden magyarázatnál beszédesebben mondja el, hogy milyen elbánásra számíthattak az ÁVH áldozatai.