Orion 442 rádió

2022. június 16.

A rádió a korszak legfontosabb propagandaeszköze volt. Az ’50-es évek első felében Magyarországon egyedül a rádiós műsorszórás létezett, mint tömegmédia, amelyet a kommunista párt kellőképpen ki is használt, csakúgy, mint az Amerikai Egyesült Államok. Így vált a rádiózás a hidegháborús propagandahadviselés legfontosabb frontvonalává, amelyben az Orion 442 típusú készülék is szerepet játszott.

Kedvelt rádiótípus volt az Orion 442, mivel rövid, hosszú és középhullámú sávok vételére egyaránt alkalmas volt. Így azt is lehetővé tette, hogy tulajdonosa a Szabad Európa Rádió (SZER), vagy az Amerika Hangja adásait hallgassa. A készülék berendezésébe olyan kellékeket is beépítettek, amelyeket korábban csak a katonai eszközökben alkalmaztak. A készüléket a diktatúra legsötétebb időszakában 1951-ben gyártották. A rádiós műsorszórásra a kommunisták egyszerre tekintettek lehetőségként és veszélyforrásként. A rádió tökéletes eszköz volt a kommunista propaganda terjesztésére, ugyanakkor a pártvezetők is tisztában voltak vele, hogy ideológiai ellenfeleik is ezt a kommunikációs csatornát használják ki az ellenvélemények közlésére. Ráadásul mindezt sokkal sikeresebben tették, mint a kommunista propaganda közvetítői, így nem véletlen, hogy 1950-ben a pártvezetésben felmerült a forgalomban lévő készülékek bevonása. Így próbálták volna megakadályozni az embereket a Szabad Európa Rádió hallgatásában. Ez végül nem valósult meg, viszont leállították valamennyi rövidhullámú rádiókészülék gyártását, hogy ezzel akadályozzák a SZER adásainak hallgatását. Ez az oka annak, hogy az Orion 442 karrierje már születése első évében véget ért. Mivel a készülék alkalmas volt a rövidhullámú adók vételére, potenciális veszélyt jelentett a párt számára. Helyette hamarosan megkezdődött a „néprádiók” gyártása, amelyek kizárólag a két országos középhullámú adó vételére voltak képesek. Mindazok azonban, akik 1951-ben így vagy úgy még hozzájutottak az Orion 442 valamely példányához, akadály nélkül tudták hallgatni a SZER műsorát.

Eközben szovjet segítséggel kiépítették a rádiózavaró állomások rendszerét a vétel ellehetetlenítésére, azonban túlságosan nagy sikert ezzel sem értek el a kommunista hatóságok, mivel a SZER rendszeresen változtatta a frekvenciáját, amelyet az Orion 442-vel kényelmesen lehetett fogni.

Az Orion 442 rádió a Terror Háza Múzeum állandó kiállításának részeként az első emeleten, a Mindennapi élet teremben látható.