Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából összeállított rendezvénysorozat (2012. február 21-25.)

2015. december 07.
A Közalapítvány a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal közösen programokat szervezett a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából.

ž2012. február 21-23. Rendhagyó történelemórák a Terror Háza Múzeumban

A Közalapítvány történészei február 21., 22. és 23-án rendhagyó történelemórákat tartottak a múzeumban. A Múzeum nagytermében tartott programon összesen 368 diák vett részt. A tanulók többsége a fővárosból, Érdről, Kunszentmiklósról és Jánoshalmáról érkeztek. Előadóink és a megtartott előadások:

Stella Szonja: Magyar tragédia a Délvidéken, 1944-1945

Stark Tamás: A kommunizmus elfelejtésre ítélt áldozatai, a Szovjetunióba hurcolt kényszermunkások

Jávor Miklós: A ferences rend üldöztetése Magyarországon (1945-1956)

Müller Gabriella: Mansfeld Péter élete

Horváth Miklós: Deportáltak a Szovjetunióba – 1956

Kanyó Ferenc: A református egyház a kommunizmus idején

Pál Zsombor Szabolcs: Kollektivizálás – a vidéki társadalom szétverése

Halmy Kund: A kádári megtorlás évei, 1956-1961

Nyári Gábor: Támadás a demokrácia ellen – a Magyar Közösség pere

Baczoni Dorottya: Antikommunista ellenállás Magyarországon 1945 és 1956 között

Máthé Áron: Megbélyegezve. Az „antifasiszta” harc áldozatai

 

ž2012. február 25. – Emléknapi nyitva tartás

A Kommunizmus Áldozatinak Emléknapja alkalmából a látogatók 2012. február 25-én ingyenesen tekinthették meg a Terror Háza Múzeum állandó és időszaki kiállítását. Az emléknapon 2588 fő látogatta meg a múzeumot.

ž2012. február 25. – Rendhagyó tárlatvezetés

Az emléknapon közismert személyek, művészek, zenészek tartottak tárlatvezetést a múzeumba érkező középiskolásoknak és látogatóknak. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által szervezett programban szerepet vállaló előadóművészek az állandó kiállítás különböző helyszínein beszéltek azt adott korszakhoz kötődő személyes és családi emlékeikről. A rendhagyó tárlatvezetésen részt vevő művészek és közéleti személyek: Kautzky Armand, színész, Bársony Bálint, szaxofon művész, Kovács Zoltán államtitkár, Laklóth Aladár színész, Gubik Ágnes, színésznő, Fazekas Andrea, színész.

ž2012. február 25. – Mécses gyújtás a Múzeum falánál

A Magyar Kormány hivatalos megemlékezésének helyszínéül 2012-ben az Andrássy út 60-at választotta, így február 25-én folyamatosan érkeztek a Terror Háza Múzeumhoz a különböző közjogi méltóságok, egyházi vezetők és közéleti szereplők. A múzeum előtt egész nap filmvetítés zajlott. Orbán Viktor miniszterelnök gyertyát gyújtott a Hősök Falánál.

ž2012. február 25. – Mobilfilm pályázat, díjátadás

A Terror Háza Múzeum és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Múzeum fennállásának 10. évfordulója alakalmából filmpályázatot hirdetett középiskolások és 20 év alatti egyetemisták számára, azzal a filmes eszközökkel megoldandó feladatkijelöléssel, hogy vajon mit jelentenek a mai tizenévesek számára a szabadság illetve terror címszavak. A pályázók számos aspektusból közelítették meg a terror, valamint a szabadság témáját és egészen kiváló filmeket készítettek. Egyesek történelmi, mások inkább művészi szemszögből próbálták megeleveníteni e két egyszerű, ám még is számtalanszor újradefiniált fogalmakat. A technikai adottság nem lehetett akadály a pályamunkák elkészítésében, hiszen a pályázati felhívásban rögzítésre került, hogy kizárólag mobiltelefonnal készült munkákat tudunk elfogadni, az egyenlős esélyek biztosítás érdekében. Így, kizárólag a nyers, tiszta és önzetlen gondolatok térnyerése kerülhetett elbírálásra. A zsűri tagjai Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója, Kardos Csaba, dramaturg, Kmety Tamás, a Terror Háza Múzeum tudományos titkára, Kerényi György, újságíró voltak. A 3 legszínvonalasabb és a megvalósításban legkiforrottabb alkotást egy-egy iPaddel díjaztuk. Díjazottak: 1. helyezett: Elődi Márton, 2. helyezett: Poros Anna, 3. helyezet: Eke Dániel. A díjazottakat köszöntötte és a díjakat átadta Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

ž2012. február 25. - Bátran és Szabadon rendezvény

A Terror Háza Múzeum Bátran és Szabadon című szabadtéri ünnepséggel kívánt megemlékezni múzeumunk elmúlt sikeres tíz évéről és a kommunizmus áldozatairól. A rendezvényt Magyarország egyik legelismertebb zenei személyiségének, Ákosnak videoklipje nyitotta meg. Az ünneplők és megemlékezők sokaságát Balás-Piri László Úr, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutasáért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke köszöntötte. A közalapítvány elnökét követően Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának beszédét hallhattuk, majd Tallai Gábor a Terror Háza Múzeum programigazgatója szólalt fel. A rendezvény megemlékező beszédeit Hende Csaba Magyarország honvédelmi minisztere zárta, aki kiemelte a Terror Háza Múzeum elmúlt tíz évének értékteremtő tevékenységét. A felszólalásokat Váczi Eszter koncertje követte, majd az egybegyűltek, a megjelent közjogi méltóságok – többek között Schmitt Pál köztársasági elnök és felesége Makray Katalin. A rendezvényen közreműködött Mécs Károly színművész.

žBátran és szabadon – A Terror Háza Múzeum tevékenységét bemutató időszaki kiállítás

A Terror Háza Múzeum tíz éves évfordulója alkalmából időszaki kiállítás nyílt. Az elmúl évtizedben több mint négy millió látogatót köszönhettünk múzeumunkban. A rettegett Andrássy út 60. mára nemzeti emlékhellyé vált, fontos alapja identitásunknak. A Múzeum földszinti kiállítótermében nyílt kiállítás a Közalapítvány 10 éves kiállító tevékenységét mutatta be.

žBátran és szabadon – 10 éves a Terror Háza Múzeum; Jubileumi kiadvány

Ugyancsak az évforduló ünnepségein mutattuk be a Terror Háza Múzeum tíz évének tudományos tevékenységét bemutató kötetet, amely a teljesség igényével dolgozta fel a Közalapítvány 2002 óta elvégzett munkáját.

© Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány – Minden jog fenntartva!