Izrael Állam nagykövetének látogatása

2015. október 14.
David Admon egy-egy mécsest helyezett el a bejáratnál a náci és a kommunista terror áldozatainak emlékfalánál, majd megtekintette az intézmény kiállításait a holokauszt 60. évfordulóján.

A nagykövet a látogatás második részében meghallgatta Michael Wolffsohn német történész Appeasement, háború és terror: 1938, 1944, 2004 című előadását. A legújabbkori történelem professzora rámutatott a régi elméletek elavulására, az új világhelyzetben való használhatatlanságára. Clausewitz meghatározása, miszerint a háború az erőszak formája, akaratunk rákényszerítése az ellenfélre. Ma az erőszak öncél, amit az előadó a terrorista mozgalmak elméletéből és gyakorlatából vett bőséges példákkal bizonyított, nem hagyva figyelmen kívül a gazdasági tényezőket, pl. a megnövekedett palesztin munkanélküliséget sem.

Strukturálisan bizonyította, hogy a terroristák stratégiája a társadalom gyengítése, az akarat rákényszerítése a többségre. Elemezte a muzulmán terror vallási, erkölcsi összetevőit is, reményét fejezte ki, hogy – Mefisztó párhuzamával élve – a terror rosszat akar, de végül jót eredményez. Azért kell foglalkoznunk a terror természetrajzával, mondta Michael Wolffsohn, mert ha nincs diagnózis, nincs terápia sem.

© Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány – Minden jog fenntartva!