Alagút az Andrássy út 62-be

2022. június 29.

A Kivándorlás termében egy érdekes alagútra bukkanhat a látogató. A lezárt járat az Andrássy út 62. alatti szomszédos épület pincehelyiségébe vezet. Az útvonal az eredeti tervekben nem létezett, 1945 után alakították ki az ÁVH utasítására a szomszédos épületek lefoglalása után.

A politikai rendőrség már 1945-ben elfoglalta az Andrássy út 60. épületét. A nyilasok által „Hűség házának” nevezett épület így az egyik totalitárius hatalom képviselőinek a kezéből azonnal a másikéba került. A Péter Gábor vezetése alatt álló szervezet eredeti feladata a háborús és népellenes bűnöket elkövetők felkutatása, letartóztatása és bíróság elé állítása volt, azonban hamar egyértelművé vált, hogy a Magyar Kommunista Párt mást is elvár a testülettől. Már 1945-ben megkezdődött az antikommunista irányultságú emberek üldözése, így az Andrássy út 60. szám alatti pincehelyiség, amelyet cellákra osztottak fel, kicsinek bizonyult a fogvatartottak befogadására. Közben az államvédelem szervezete is egyre terebélyesedett, így szükség volt a szomszédos épületekre is, az új egységek elhelyezése céljából. Az újonnan megszerzett épületek alatt húzódó pincerendszert szintén cellák hálózatára osztották fel. Az egyes házak alatti szenespincéket alagutakkal kötötték össze, így a foglyokat nem az utcán kellett átvinni a kihallgatásokra, hanem az alagutakon keresztül lehetett őket átkísérni egyik épületből a másikba.

1956-ot követően az Államvédelmi Hatóság végképp feladta az épületeket, előtte azonban minden nyomot eltüntettek, ami az eredeti felhasználásra utalt volna. Ez volt a sorsa az összekötő alagutaknak is. Az Andrássy út 62-be vezető csonka alagutat a múzeum építése során tárták fel.