A Terror Háza Múzeum ünnepélyes megnyitója

2015. október 14.
2002. február 24-én 17 órakor Orbán Viktor miniszterelnök nyitott a meg a Terror Háza Múzeumot, amely amellett, hogy az épületben fogva tartott, megkínzott és meggyilkolt honfitársainknak kíván emléket állítani, azt is példázza, hogy a szabadságért hozott áldozat nem volt hiábavaló: a 20. század két legkegyetlenebb rendszere fölött végül győztek a szabadság és függetlenség erői.

A megnyitón több tízezres tömeg vett részt. A felnövekvő nemzedék előtt világossá kell tenni, hogy a szabadságot nem adják ingyen – mondta a miniszterelnök az ünnepélyes megnyitón, ahol felolvasták Zbignew Brzezinski levelét is. Az egykori amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a megnyitó kapcsán arról írt, hogy nem lehet különbséget tenni a náci és a kommunista diktatúra rémtettei között, mert mindkettő az emberek életére tört. A 20. század két totalitárius rendszere egyaránt az emberiség gyalázatává vált, fogalmazott Brzezinski, kulturális szempontból mindkettő a barbarizmus modern változata volt.

A megnyitóra több külföldi kutatót, történészt és újságírót hívtunk meg. Számos volt politikai elítélt és a Gulágról visszatért fogoly számára adott lelki békét, hogy a múltat a múzeum falai közé tudtuk zárni. Eljött Vlagyimir Bukovszkij, C. F. Juberias, Czeslaw Bielecki, Hans-Hermann Hertle, Joshua Muravchik, Anne Applebaum, Alexander Jakovlev, Rainer Eckert, Hans-Joachim Veen, Max Pappas, Lorraine Boothby, Dalia Kuodytė és Helle Bering Dale. Sokan az emlékezés virágát hozták magukkal, és mécsest gyújtott ak azokért az áldozatokért, akik már nem lehettek velünk.

© Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány – Minden jog fenntartva!