Rabszolgasorsra ítélve – Múzeumpedagógiai foglalkozás a Terror Háza Múzeumban

2023. november 27.

November 24-én a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjához kapcsolódóan múzeumpedagógiai foglalkozást tartottunk az állandó kiállítás Gulag-termében.

A Terror Háza Múzeum történetének első múzeumpedagógiai foglalkozása zajlott le. A Gulag és a Gupvi, azaz a kényszermunka- és hadifogolytáborok  történetét mutattuk be a résztvevő fiataloknak, középiskolásoknak, interaktív módon, bevonva őket is ebbe a foglakozásba – emelte ki Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum vezető történésze, aki előadásában túlélőkkel készített interjúrészletek, eredeti műtárgyak szemléltetése segítségével idézte fel a hallgatóság számára 700 ezer magyar ember Gulag-szigetvilág táboraiban elszenvedett rabszolgasorsát.


Ismertette, terveik szerint a közeljövőben több, más tematikában (pl. koncepciós perek, Államvédelmi Hatóság, zsidóüldözések, stb.) is fognak tartani a mostanihoz hasonló múzeumpedagógiai foglalkozásokat, a múzeum állandó kiállításának termeiben.


A foglalkozás könnyen elnyerte a résztvevő diákok és kísérőtanáraik tetszését, mivel – az egyes vélemények szerint – közvetlen, „testközeli” jellege könnyen átélhetővé tette az eseményt és általa a diákok rengeteg olyan pluszinformációt kaphattak, amelyek az iskolában nem hangzottak el.

 

THM