A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAIRA EMLÉKEZÜNK – PROGRAMOK A TERROR HÁZA MÚZEUMBAN

2023. február 17.

Idén is számos programmal készül február 20. és 25. között a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából a Terror Háza Múzeum. Rendhagyó tárlatvezetésekkel, rendhagyó történelemórákkal, filmvetítéssel, emlékünnepséggel, gyertyagyújtással, ingyenes nyitvatartással és fényfestéssel emlékezünk a kommunista diktatúrák áldozataira.

Rendhagyó tárlatvezetések


Február 20-án, hétfőn egész nap ismert sportolók, színészek, zenészek, énekesek tartanak rendhagyó tárlatvezetéseket középiskolai diákoknak a Terror Háza Múzeumban. Itt lesz Szívós Márton olimpiai bajnok vízilabdázó, Hosnyánszky Norbert olimpiai bajnok vízilabdázó, Kopek Janka színművész, műsorvezető, Varga Viktor énekes, Janza Kata színművész, énekes, Báder Márton válogatott kosárlabdázó, Kovács Ákos zeneszerző, énekes, Zámbori Soma színművész, Puskás Peti énekes, zeneszerző, Dánielfy Gergely színész, énekes, valamint Vastag Csaba énekes.

(A rendhagyó tárlatvezetések összes meghirdetett időpontja betelt!)


Elmondjuk, hogy tudd! – Rendhagyó történelemórák


Február 21. és 24. (kedd-péntek) között történész munkatársaink ismét izgalmas előadásokkal várják a történelem iránt érdeklődő felsős és középiskolás diákokat a Terror Háza Múzeumban.

Az ismeretterjesztő előadások keretében a tanulók megismerkedhetnek a magyar gazdaság 1945 utáni szovjetizálásának történetével, a kommunista propagandagépezet plakátjaival és jónéhány az ÁVH-ban szolgálatot teljesítő nő pályaképével. Történészeink bemutatják az 1956-os forradalom és szabadságharc jelképeit, megismertetik a diákokat két szabadságharcos hős, Mansfeld Péter és Tóth Ilona sorsával, de betekintést nyújtanak a legendás Aranycsapat kapitánya, Puskás Öcsi életútjának az 1956-os eseményekkel kapcsolatos összefüggéseibe is. Időszaki kiállításunk kapcsán külön előadással készülünk, amelyben Slachta Margit szerzetesnő, az első magyar női országgyűlési képviselő életét ismerhetik meg a diákok, a Terror Háza Múzeum időszaki kiállításának termében.

A rendezvény regisztrációhoz kötött! Bővebb információ és regisztráció:

https://www.terrorhaza.hu/hu/hir/2023-01-17-rendhagyo-tortenelemorak-februarban 

 

Filmvetítés


Február 22-én szerdán folytatódik a Kommunizmuskutató Intézet Viszlát, Lenin! elnevezésű filmvetítéssorozata. Ez alkalommal A szovjet sztori című lett történelmi filmet nézheti meg a közönség.

A vetítést megelőzően Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze és Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese beszélgetnek a filmről.

Helyszín: Kertész Imre Intézet (1068 Budapest, Benczúr utca 46.)

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

rendezveny@kommunizmuskutato.hu


Emlékünnepség, ingyenes nyitvatartás, fényfestés


Magyarország Kormánya rendezésében megemlékező ünnepségre kerül sor  2023. február 25-én (szombaton) 11.00 órakor a Terror Háza Múzeumban.

Beszédet mond Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rétvári Bence, miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

A rendezvény élőben követhető a Terror Háza Múzeum Facebook-oldalán:

https://www.facebook.com/terrorhazamuzeum


Február 25-én múzeumunk ingyenesen tart nyitva. Látogatóink egész nap gyertyagyújtással emlékezhetnek a kommunista diktatúrák áldozataira, a múzeum előtti Hősök falánál. 16.00-tól fényfestés lesz látható a Terror Háza Múzeum falain.

Február 25-én a múzeum (valamint ajándékboltunk) a megszokott nyitvatartási rend szerint, 10.00 és 18.00 óra között várja az érdeklődőket.

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a jegypénztárnál ingyenes regisztrációs belépőjegy váltása szükséges!

 

A Terror Háza Múzeum kommunista diktatúrák áldozataira emlékező kisfilmjét megtekinthetik itt:

 

 

Ünnepeljünk és emlékezzünk együtt!

 

https://www.terrorhaza.hu/hu

https://www.facebook.com/terrorhazamuzeum

https://www.youtube.com/user/TerrorHazaMuzeum

https://www.instagram.com/terrorhazamuzeum/  

 

Február 24-én ünnepli megnyitásának 21. évfordulóját a Terror Háza Múzeum. A kommunizmus bukása után alig több mint egy évtizeddel olyan múzeum jött létre Magyarországon, amely méltó emléket állít a nyilas és a kommunista terror áldozatainak, nevükön nevezi a tetteseket és bemutatja a 20. századi totális diktatúrák emberellenes tetteit. Egy olyan emlékhely, ahol végre szabadon megemlékezhetünk áldozatainkról és hőseinkről.

A múzeum imázsfilmje megtekinthető itt:

© Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány – Minden jog fenntartva!