Lehetetlen helyzetből alkottak nagyot - vándorkiállítás magyar roma hősökről

2022. március 16.

Magyar roma hősökről nyílt vándorkiállítás pénteken a Medgyaszay Házban. Az „Együtt szabadon” elnevezésű program alkalmával azokat a roma példaképeket mutatták be a résztvevőknek, akik az 1956-os forradalom és szabadságharc idején harcoltak a nemzetért. A tablókon azok a magyarországi romák is helyt kaptak, akik a rendszerváltás során példaértékű cselekedeteket hajtottak végre.

A harminchárom tablóból álló kiállításon a magyar roma hősök portréját és életrajzát jelenítették meg. A tárlat eddig Budapesten a Terror Házában volt megtekinthető, az összeállítás most először érkezett Nagykanizsára. Balogh Gábor történészétől megtudtuk, hogy a kiállítás egyik célja, hogy a példaképekkel inspirálják a fiatalokat, valamint megmutassák, hogy a leglehetetlenebb helyzetből is lehet nagyot alkotni.

A célját tekintve kettős célt tudnék meghatározni, az egyik az az emlékeztetés, hiszen olyan portrékat vázoltunk fel, akik akár az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban álltak ki a nemzetért és harcoltak a szabadságért, akár a mi szabadságunkért is, vagy pedig a rendszerváltoztatás idején iskolát alapítottak, óvodát hoztak létre és még számos olyan cselekedetet hajtottak végre, ami - tegyük hozzá - magyarországi cigányként nagyon-nagyon nehéz volt, hiszen dupla hátrányból kellett indulniuk és elérniük azokat a célokat, melyeket végülis sikeresen elértek – mondta Balogh Gábor történész.

Az esti programot színes zenei összeállítással nyitották meg, a Kopár Band és fiatal tehetségei egy roma dalcsokrot adtak elő a közönségnek.

A mai estén felkértek minket, hogy a Kökény Attila koncert előtt játszunk mi is pár dalt, azt gondoltam, hogy lehetőséget kell adni a roma fiataloknak is, akik a mindennapokban, tanodai programokban, illetve akkreditált intézményoktatásban a roma kultúrát tanulják, és ők is kicsit adhassanak ebben a dologban, adhassanak mindenki számára szépet, értékeset és jót – emelte ki Kopár Antal, a Kopár Band zenésze.

A nagy sikerre való tekintettel a vándorkiállítás a jövőben az ország több területén is megtekinthető lesz.


Forrás: kanizsaujsag.hu

Szerző: K.Vi.