Rendhagyó történelemórák – Informatív, hasznos tudás

2022. február 25.

Több mint 1200 diák vett részt négy nap alatt az Elmondjuk, hogy tudd! elnevezésű rendhagyó történelemórákon, a megnyitásának húszéves jubileumát ünneplő Terror Háza Múzeumban. A tanulók idén Egerből, Szolnokról, Komlóról, Csömörről, Debrecenből, Kaposvárról, Karcagról, Szigetszentmiklósról, Győrből, Nyíregyházáról, Vácról, Ócsáról, valamint budapesti általános- és középiskolákból érkeztek.

Február 21-23 között, valamint február 25-én a történelem iránt érdeklődő felsősök és középiskolások az 1944–1945 közötti szovjet terrorról, a nők a rettegett kommunista államvédelmi szervezetben, az ÁVH-ban betöltött szerepéről, az 1945–1948. közötti kommunista hatalomátvételről, a magyar gazdaság 1945 utáni átalakításáról, Slachta Margit szerzetesnőről, egykori országgyűlési képviselőről, az '56-os forradalom előtti antikommunista ellenállásról és a lázadó ifjúságról, valamint a történelem képregényben megjelenő ábrázolásáról hallhattak érdekességeket.

A Terror Háza Múzeumban 2008 óta vannak rendhagyó történelemórák, amelynek keretében történész munkatársaink többek között a totalitárius rendszerek és eszmék szörnyűségeiről, illetve azok áldozatairól, az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseiről és hőseiről, valamint a rendszerváltoztatás eseményeiről tartanak ismeretterjesztő előadásokat.

THM