„Ez a múzeum arról szól, hogy mennyire fontos a szabadság”

2022. február 25.

Mécsesgyújtással és néma főhajtással tisztelgett a kommunizmus áldozatainak emléke előtt Magyarorszàg köztársasági elnöke.

Áder János és felesége, Herczegh Anita mellett Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, valamint Tallai Gábor programigazgató és Békés Márton kutatási igazgató is elhelyezte az emlékezés mécsesét a Hősök Falánál.

Áder János a Hősök Fala előtt tartott sajtótájékoztatóján megemlékezett arról, hogy húsz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Terror Háza Múzeum, emléket állítva a nyilas és kommunista diktatúra áldozatainak. Az eltelt 20 év világosan bizonyította, hogy az idelátogatók és nemcsak az idelátogató magyarok igent mondtak arra, hogy szükség van-e az emlékezés ezen formájára. Hétmillió látogató volt itt az elmúlt 20 esztendőben – húzta alá a köztársasági elnök, hozzátéve, az állandó mellett sok időszaki kiállítás, konferencia, megemlékezés, kerekasztal-beszélgetések és különböző kiadványok fémjelzik az intézmény elmúlt két évtizedét.

Áder János úgy fogalmazott, „a mai napon különösen fontos arra emlékeztetni, hogy ez a kiállítás és ez a múzeum arról szól, hogy mennyire fontos a szabadság. Egy nemzetnek a szabadsága, egy országnak a szabadsága, és a magánszemélyeknek a szabadsága.”

A köztársasági elnök látogatását követően mécsesgyújtással és főhajtással emlékezett a Hősök Falánál Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára is.

Február 25-e Magyarországon 2000 óta a kommunizmus áldozatainak emléknapja. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le és hurcolták el jogellenesen Kovács Bélát, a Kisgazdapárt főtitkárát.

THM