Évszázadok óta közös sorson osztozunk

2022. február 21.

Megvilágított tablók állnak Szekszárdon a Wosinsky Mór Megyei Múzeum előtt egy héten át. A színes tablók a Harminc éve szabadon rendezvénysorozat Magyar cigány hősök című vándorkiállításának részei.

Szombaton délután a Terror Háza múzeum szervezte szabadtéri tárlat megnyitóján Bogdán Imre Kaposváron élő romológus elmondta, kilencen voltak testvérek, mindegyiküknek van tanult szakmája, ő pedig évtizedeken át tanított középiskolában és a kaposvári egyetemen. Három gyereke közül kettő tanár, egy pedig közgazdász. Tehát a cigányságnak van lehetőség a felzárkózásra, van jövőképe. Ez a kiállítás pedig, folytatta, azokat a cigány hősöket mutatja be, akik őrizték, ápolták magyarságukat, hitet tettek amellett, hogy a romák és nem romák egyaránt magyar emberek, és együtt építik a jövőt.

Pogrányi Lovas Miklós egyetemi tanár, a XXI. század Intézet kutatója azzal folytatta, lényege ennek a kiállításnak, hogy a magyar emberek, főleg az ifjabb generációk tagjai megismerjék azt a történelmi kort, amelyből a mi jelenkorunk kinőtt. Ennek az integráns részét képezik a roma származású magyar emberek, magyar hősök, olyanok, akiket meghurcoltak, üldöztek.

Említette, hogy a cigányság hosszú évszázadok óta a magyarsággal közös sorson osztozik. Együtt harcoltak 1848-49-ben Kossuth oldalán, együtt küzdöttek a világháborúkban és építették fel az országot mindkét világégés után. Együtt harcoltak 1956-ban a szovjet tankok ellen, köztük volt a 17 éves Szabó Ilonka, aki tűzharcban esett el. Mondta, hogy a pesti srácok között több volt a cigány, mint részarányuk a teljes lakosságban. Szólt az erdélyi Puczi Béláról, aki 1990 márciusában Marosvásárhelyen, amikor a buszokkal odavitt román bányászok rátámadtak a helyi magyar közösségre, a magyarokat védelmező hidegvölgyi cigányok egyik vezére volt. Említett még sok jeles roma származású magyar embert, akikre büszke a társadalom.

A megnyitó díszvendége volt Kökény Tamás, a 2016-ban rendezett Virtuózok című televíziós klasszikus zenei tehetségkutató verseny győztese, ő a múzeum könyvtártermében koncertet adott.

Forrás: teol.hu
Szerző: Szepesi László