Még velünk vannak, köztünk élnek…Történelemverseny 1956-ról

2019. november 18.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére megrendezett rendhagyó iskolai vetélkedőn szerepelt a Terror Háza Múzeum. A XVI. kerület 8. osztályos diákjai számára meghirdetett versenyre B. Varga Judit történész-muzeológus munkatársunk állította össze a feladatokat és a zsűri szakmai elnökeként segítette az értékelés nem könnyű munkáját, a legfelkészültebb és legkreatívabb csapat kiválasztását.

A versenyre nyolc iskolából jelentkeztek a csapatok, akiknek nevezési feladatként egy 1956-os segélycsomagot kellett elkészíteniük a „pesti srácok és lányok”, a Budapest utcáin harcoló felkelők számára. Megható volt, ahogy a csomag tartalmát ismertették a zsűri tiszteletbeli tagjai, a Széna téren, a Corvin közben és a Tompa utcában 1956 októberében harcoló, ma már idős „pesti srácok” előtt. A még velünk élő hősök, Égi Pál, Palla László és Schötter Tibor elmondták, hogyan találták el Molotov-koktéllal a T-34-eseket a József körúton, miért is nevezték koktélnak, egyikük elmesélte, mit érzett a Gyűjtőfogházban Mansfeld Péter kivégzésekor, másikuk pedig azt, hogy az ő életét is egy Lengyelországból küldött segélycsomag, vérküldemény mentette meg.

Feledhetetlen pillanat volt, amikor a fiatalokban tudatosult, hogy az övék az utolsó generáció, akik még ’56-os felkelőkkel találkozhatnak, beszélhetnek.

A vetélkedő a személyes emlékek felelevenítésével élő és rendhagyó történelemóra is volt, amelyet a jelen lévő ötvenhatosok elbeszélései és a muzeológus munkatársunk által bemutatott korabeli tárgyak (ma már műtárgyak) tettek különlegessé.

A nemzeti ünnepünk és vetélkedő alkalmával a Terror Háza Múzeum 1956-os forradalomról és szabadságharcról szóló vándorkiállítása volt látható a versenyt koordináló Kölcsey Ferenc Általános Iskolában és a kerületi önkormányzat épületében.

 

A kiállítás anyaga letölthető itt: https://magyarforradalom1956.hu/letoltheto-elemek/kiallitas

(Borítóképen a nyertes csapat, a Móra Ferenc Általános Iskola diákjai a Terror Háza Múzeum által összeállított 1956-os vetélkedő eredményhirdetésén)