Csaknem tízezer fotó érhető már el a Terror Háza Múzeum digitális fotóarchívumában

2016. szeptember 13.

Szeptember végére teljessé válik az az adatbázis, amelyben a ’60-as, ’70-es és ’80-as években Szekszárdon, Pakson, Dombóváron, Bonyhádon és más Tolna megyei településen készült fényképeket találhatnak meg az érdeklődők. A képek kiválóan mutatják be a kádári Magyarország vidéki életmódját, s adják vissza a kor hangulatát.

A kategóriába sorolt, datálással és leírással ellátott képek között akadnak a korszak tipikus eseményeit ábrázoló sorozatok, amelyek nyári táborozásokkal, sportversenyekkel, szocialista ünnepségekkel, ipari munkákkal, lakótelep-építkezésekkel, társadalmi munkával, termelőszövetkezetekkel és megyei pártértekezletekkel kapcsolatosak, de ugyanúgy feltűnnek a képek között a falusi társadalom néphagyományai, mint a ’68-as Ki Mit Tud? Tolna megyei döntője.

A gyakran a szociofotó zsánerébe tartozó felvételek többségén hétköznapi emberek láthatóak, de jó néhány, országosan jelentős személyiség is szerepel rajtuk, például Aczél György, Apró Antal, Biszku Béla, Czinege Lajos vagy éppen Papp László ökölvívó. A több ezer képet számláló adatbázisban szimbolikus képekben sincs hiány: látható a pártállam vezetőinek fenntartott, üres parkoló vagy a panelházak tövében megmaradt szőlőhegy is. A szocialista országok vezetőinek látogatásai közül kiemelhetjük a Fidel Castro és Kádár János 1972-es budapesti találkozóját megörökítő képeket, valamint a rendszerváltoztatás idején, a Nagy Imre és társai újratemetésén készült sorozatot.

A Kádár-korszak vidéki életét bemutató fényképek profi fotós alkotásai, közeli és távoli felvételek egyaránt megtalálhatóak köztük, így az érdeklődők jó minőségű, megfelelő beállítású fotókhoz juthatnak hozzá a www.terrorhazafoto.hu oldalon, ahol már keresési, valamint regisztrációhoz kötött, online vásárlási lehetőség is biztosított.