Videók

20 éves a Terror Háza Múzeum - Balog Zoltán

„Az volt a tétje ennek az egész vállalkozásnak, hogy ne engedjünk a 48-ból.” – Balog Zoltán református püspök, 1999 és 2012 között a Terror Háza Múzeumot fenntartó közalapítvány felügyelőbizottságának tagja, 2012 és 2018 között az emberi erőforrások minisztere.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Gerő András

„Identitáspolitikailag a Terror Háza betöltötte azt a funkciót, amit 20 évvel ezelőtt szántak neki. (…) egy nagyon impresszív múzeum” - Gerő András történész, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Rétvári Bence

„…a magyar emberek szabadságát a nyilasok is meg a kommunisták is ugyanabban az intézményben, ugyanazon a helyrajzi számon, ugyanazokkal a módszerekkel akarták megtörni, de egyiknek sem sikerült.” Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Takács Tamás

„Sokk! Egy k-val is és két k-val is. Tehát egy hatalmas tárlat és vizuális élmény…” - Takács Tamás 2015 óta Terror Háza Múzeum és az azt fenntartó alapítvány grafikusa.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Martonyi János

„Úgy éreztem, hogy ez egy különlegesen fontos nemzeti ügy. Ezt együtt meg kell csinálni. (…) nagyon fontos eleme a magyar történelemnek, másrészt pedig univerzális üzenete, jelentősége van (…) A nemzetközi pozitív hatása ennek a múzeumnak vitathatatlan…” Martonyi János a Terror Háza Múzeum megnyitása idején Magyarország külügyminisztere, a Terror Háza Múzeumot fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Máthé Áron

„…a Terror Háza Múzeum az egy atomjégtörő. (…) Közérthetően elmesélni a saját, közös történeteinket, átélhetővé, megélhetővé tenni, nekem ezt jelenti a múzeum. Máthé Áron – történész, 2001 és 2012 között a Terror Háza Múzeum kutatója, kutatási osztályvezetője.

20 éves a Terror Háza Múzeum - M. Kiss Sándor

„…a Terror Háza nagyon izgalmas történet, mert egy műalkotás, mellette pedig egy hordozó, egy emlékhordozó…” M. Kiss Sándor – történész, 2013 óta a Terror Háza Múzeumot fenntartó közalapítvány felügyelőbizottságának tagja.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Újszászy Kálmán

„…építészként egy jutalomjáték.” Újszászy Kálmán – építész, a Terror Háza Múzeum rekonstrukciós terveinek készítője.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Sándor János

„Azt javasoltuk, hogy egy „bejárható filmet” hozzunk létre. Legyen ez egy olyan dokumentumfilm, amit ezen a szent helyen, ezen a zarándokhelyen a látogató ennek az épületnek a térbeli rendszerében végig jár…” Sándor János – építész, a Terror Háza Múzeum rekonstrukciós terveinek készítője.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Lánczi András

„Egyedülálló kezdeményezés volt a világon a Terror Háza Múzeum ötlete. (…) A relativizálás ellen volt, a kommunizmus relativizálása ellen volt akkor is, szándék szerint is, megvalósulása szerint, és a mai napig ezt képviseli.” Lánczi András – A Terror Háza Múzeumot fenntartó alapítvány kuratóriumának tagja.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Baczoni Dorottya

„A Terror Háza Múzeum megnyitja az emberek szívét, az érzelmekre hat. (…) Egyszerűen közel hozza azokat a generációkat is, akik nem éltek ebben az időszakban.” Baczoni Dorottya – 2009 és 2016 között a Terror Háza Múzeum, 2019-től az azt fenntartó közalapítvány munkatársa, 2021-től a XX. Század Intézet igazgatója.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Várhegyi Attila

„Azért tudunk ma szabadabbak lenni és szabadabban beszélni Európában, Európa jövőjéről vagy a világban a kommunizmus bűneiről, mert itt van ez a múzeum (…) Mi szabad országban élünk, szabad emberek akartunk lenni és ezzel a múzeummal ezt a küldetést tudtuk teljesíteni.” Várhegyi Attila – 1998 és 2001 között a Magyar Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Orbán Viktor - 2. videó

Így emlékszik Orbán Viktor miniszterelnök a Terror Háza Múzeum 20 évvel ezelőtti megnyitására.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Kovács Zoltán

„Nincs olyan, hogy meghaladtuk a történelmet és nem kell foglalkozni azzal, hogy honnan jövünk, hova tartunk, mit örököltünk. Ne engedjük, hogy történelem nélkülivé váljon a világ, ne engedjük, hogy elfelejtsük, elfelejtessék velünk, ami a múltban történt.” Kovács Zoltán – politikus, történész, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Gulyás Gergely

„…méltó főhajtás, emlékállítás a kommunizmus áldozatainak…” Gulyás Gergely – politikus, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Orbán Viktor

„Ez egy sikertörténet… többé nem a volt kommunisták mondják meg, hogy mi a jó, mi a rossz, mi az igaz és mi a hazug, hanem végre azok mondhatják el, akiket letaposott ez a rendszer.” - Orbán Viktor miniszterelnök gondolatai a 20 éves Terror Háza Múzeumról.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Schmidt Mária - 2. videó

„Arra vagyok a legbüszkébb, hogy egy olyan múzeumot tudtunk létrehozni, amely 2002-ben is nagyon újszerű és hatásos volt, és az elmúlt 20 év alatt sem öregedett meg.” - Schmidt Mária főigazgató a 20 éves Terror Háza Múzeumról.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Schmidt Mária

„Az emberek szeretik ezt a múzeumot. Szeretik azt, hogy ezt megcsináltuk, hogy megvédtük, hogy megtartottuk és hálásak érte. A fő célunk az volt, hogy a hozzánk látogatóknak a szívét érintsük meg. Schmidt Mária – történész, a Terror Háza Múzeum alapító-főigazgatója.

20 éves a Terror Háza Múzeum - F. Kovács Attila

„…mint egy némafilm, a múzeum a saját installációival elmondja azt a történetet akár egy leírt szó nélkül is, amit szeretnénk (…) lepecsételi ezt a szellemet, ami jobb, ha nem jön ki. Maradjon a fekete lyukban.” F. Kovács Attila – építész, látványtervező, a Terror Háza Múzeum belső tereinek és a külső homlokzat megálmodója.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Kovács Ákos

„Nagyon érdekes volt a múzeum kapcsán sok mindent megtapasztalni. A magyar rögvalóságot, a tájékoztatás hamisságát, a támadásokat. Tulajdonképpen bizonyos értelemben ez a múzeum volt az én közéleti eszmélésemnek a kiváltó oka.” Kovács Ákos - énekes, dalszerző, a Terror Háza Múzeum kiállításának zeneszerzője.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Bogárdi Szabó István

„Ez egy békés, polgári ház lehetne, egy kellemes környéken, és mégis valahogy mutatja a diktatúra természetét, hogy beletelepszik az életünk kellős közepébe. Ott van, ahol a legkevésbé gondolnánk.” Bogárdi Szabó István - református püspök, a Terror Háza Múzeumot fenntartó közalapítvány felügyelőbizottságának tagja.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Tallai Gábor

„Ez a múzeum, ez számomra magát a szabadságot jelenti, a gondolkodás szabadságát. (…) A Terror Háza Múzeum gyakorlatilag megmentette a lelkünket.” - Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Kapronczay Károly

"A kiállítás eredetiségét a korabeli tárgyak jelképezték" - Kapronczay Károly történész, a Terror Háza Múzeumot fenntartó közalapítvány kuratóriumának elnöke.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Fábry Sándor

„A múzeum ugye azért lett baromi nagy botrány, mert a számonkérés még nem történt meg, tehát gyakorlatilag a múzeum egyszerre mutatta fel a bűnösöket, amire 2002-ig nem került sor” - Fábry Sándor humorista, dramaturg, kreatív konzulens a Terror Háza Múzeum létrehozásában.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Békés Márton

„Antitotalitárius vírusölő ez a helyszín. Muszáj vele beoltani magunkat.” - Békés Márton, történész, politológus, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója.

20 éves a Terror Háza Múzeum - Imázsfilm

Február 24-én ünnepli megnyitásának 20. évfordulóját a Terror Háza Múzeum. A kommunizmus bukása után alig több mint egy évtizeddel olyan múzeum jött létre Magyarországon, amely méltó emléket állít a nyilas és a kommunista terror áldozatainak, nevükön nevezi a tetteseket és bemutatja a 20. századi totális diktatúrák emberellenes tetteit. Egy olyan emlékhely, ahol végre szabadon megemlékezhetünk áldozatainkról és hőseinkről.