Hírek

Roma példaképek sorstörténetét mutatja be a Salgótarjánba érkező vándorkiállítás

Országos vándorkiállítás érkezett április 22-én Salgótarján Főterére. A programmal kapcsolatban a népszerű énekes, Caramel élő koncertjén vehettek részt szombaton az érdeklődők. A roma származású hősöket bemutató tárlat április 22. és 28. között látható a megyeszékhelyen. Az érdeklődők Caramel élő koncertjén is részt vehettek.

2022. április 23.

Tisztelgés a roma hősök emléke előtt Egerben

Együtt, szabadon – Magyar cigány hősök címmel nyílt kiállítás az Eszterházy téren pénteken. Az ünnepélyes megnyitót a Bartakovics Béla Házban rendezték, ahol elhangzott, a tárlattal a magyar cigányság hőseinek történelmi teljesítménye előtt kívánnak tisztelegni.

2022. április 22.

A Közalapítvány munkája 2021-ben

Összefoglaló animációs videó a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 2021-es évi munkájáról. Címszavakban: megújult a XX. Század Intézet; új kulturális programok a Kertész Imre Intézetben, zenei pályázatok, tablókiállítás, irodalmi séták; új vitaműsort indított a XXI. Század Intézet; új időszaki kiállítás a Terror Háza Múzeumban, rendhagyó történelemórák; konferenciák, könyvek és megannyi más érdekesség, ami a Közalapítvány 2021-es évét jellemzi.

2022. április 11.

Megnyílt az Együtt, szabadon - Magyar Cigány Hősök vándorkiállítás Mohácson

A Nemzetközi Roma Naphoz kapcsolódva nyílt meg az Együtt szabadon magyar cigány hősök című vándorkiállítás Mohácson.

2022. április 8.

EGYÜTT, SZABADON – Nemzetközi Roma Nap 2022. április 8.

A Terror Háza Múzeum és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány elkötelezett abban, hogy megemlékezzen a roma hősökről és felhívja a szélesebb közönség figyelmét a magyar romák helytállására, bemutassa, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével, művészetükkel közösségüket és Magyarországot egyaránt szolgálták. Az Alapítvány több mit tíz éve tekinti kiemelt feladatának cigány hősök felkutatását, sorstörténetük bemutatását és kiállításokkal, emlékbélyeggel, kiadványokkal fejezi ki tiszteletét történelmi teljesítményük előtt.

2022. április 8.