Hírek

Az eredeti levél Rákosinak – Dr. Alapy Gyula hagyatéka a Terror Háza Múzeumban

Rákosi Mátyás főügyésze 1956. november 23-án, saját meghatározása szerint „technikai okokból” a Szovjetunióba távozott. A forradalom napjaiban megverték, az elszenvedett bántalmazások után a bal térdében kisebb rokkantság maradt vissza, hosszabb járásra többé nem volt alkalmas. Ez is szerepel abban az unikális hagyatékban, amellyel gyarapodott gyűjteményünk, s amely a hazai történeti kutatás szempontjából hiánypótló, forrásértéke meghatározó.

2019. november 22.

Nők a kommunista rendszer megdöntésében

A budapesti Lengyel Intézet és a Terror Háza Múzeum közös konferenciasorozatot indított, amelynek első előadását november 20-án tartották meg Anna Walentynowitz, a Szolidaritás Anyja címmel. Az eseményen múzeumunk történésze, Hollósy Katalin Slachta Margitról tartott előadást. Az előadókat Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója köszöntötte.

2019. november 22.

Még velünk vannak, köztünk élnek…Történelemverseny 1956-ról

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére megrendezett rendhagyó iskolai vetélkedőn szerepelt a Terror Háza Múzeum. A XVI. kerület 8. osztályos diákjai számára meghirdetett versenyre B. Varga Judit történész-muzeológus munkatársunk állította össze a feladatokat és a zsűri szakmai elnökeként segítette az értékelés nem könnyű munkáját, a legfelkészültebb és legkreatívabb csapat kiválasztását.

2019. november 18.

Múzeumunk filmje Boldog Sándor Istvánról

A mártírhalált halt szalézi szerzetesről készített film, melyet az október 25-i újratemetésen és emlékhelyavatáson mutattak be, mostantól honlapunkon is megtekinthető.

2019. október 31.

Schmidt Mária: Boldog Sándor Istvánt azért kellett jeltelen sírba tenni, mert nála volt az igazság

Emlékhelyet avattak Boldog Sándor István koncepciós perben elítélt, 1953-ban kivégzett szalézi szerzetes tiszteletére pénteken Budapesten, a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában. Az emlékhelyet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója pedig beszédet mondott.

2019. október 25.