Hírek

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Kényszermunka Tiszalökön

„A dolgozók megértették és magukévá tették az ötéves terv célkitűzéseit. Segítségükkel Magyarországot a vas és acél országává, a gépek országává, fejlett ipari országgá alakítjuk.” – szól a Terror Háza Múzeum egyik legfrissebb szerzeményének, az Ötéves tervünk nagy építkezései című diafilmnek a nyitómondata.

2020. május 8.

Fedezze fel a múzeumot új applikációnkkal!

Az alkalmazás segítségével mostantól még többet tudhat meg a diktatúrák rémtetteiről, áldozatairól és az ellenállás hőseiről. Új applikációnk ingyenesen letölthető az App Store-ból vagy a Google Play áruházból.

2020. május 6.

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Dunapenteléből Sztálinváros

„Sztálinváros! Ha ezt a szót halljuk, ötéves tervünk leghatalmasabb alkotására gondolunk: az épülő szocialista városra és a Vasműre” – kezdi meg lelkes ismertetését az Így épült Sztálinváros című, 1952-ben kiadott diafilm. A propagandacélokra készített alkotás egyoldalúan mutatja be a frissen tervezett iparvárost: miközben kiemeli az építkezés gyorsaságát és a gépesítettség mértékét, elhallgatja, hogy az erőltetett „rohammunka” milyen tervezési és kivitelezési hibákkal bosszulta meg magát.

2020. április 30.

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Repatriálás Svédországban

A Terror Háza Múzeum a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából ismét egy, legújabb gyűjtéseinek egyikéből származó műtárgyat mutat be, mely az évfordulóhoz kapcsolódik. Intézményünk 2018 nyarán vásárlás útján igen érdekes relikviák birtokába jutott. A többségében papír alapú, vagyis dokumentumokból álló együttes a magyarországi vészkorszakot és az azt megelőző, a zsidóság fokozatos jogfosztását bemutató anyag, melyek segítségével nemcsak bizonyos személyek, hanem egy-egy család teljes huszadik századi története rekonstruálható.

2020. április 16.

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Senkise plakátja

Harminc évvel ezelőtt, a rendszerváltoztatás utáni első szabad választás kampányában vált ikonikussá a Magyar Demokrata Fórum, a később győztes politikai közösség plakátja: a Tovarisi konyec. A több méretben is készített grafikáért sorban álltak a Magyarországot éppen elhagyó szovjet tisztek és katonák, a lakosság pedig pártállástól függetlenül érezte azt az iróniát, ami a sok helyen díszelgő falragaszokról csak úgy sugárzott: az évtizedeken át kötelező orosz nyelvtanulás meghozta a gyümölcsét.

2020. március 25.