Hírek

Kötetének bemutatóján emlékeztek Roger Scrutonra

A Futóbolondok, csalók, agitátorok címmel, Az újbaloldal gondolkodói alcímmel magyarul megjelent kötetének bemutatóján emlékeztek az idén elhunyt Roger Scruton angol író-filozófusra február 11-én a XXI. Század Intézetben.

2020. február 12.

Boldog Sándor István-díjjal tüntették ki munkatársunkat

Történész ̶ muzeológus munkatársunk, B. Varga Judit kapta a kiemelkedő pedagógiai teljesítményért járó Boldog Sándor István-díjat. A Szent István Magyar Szalézi Tartomány által alapított és hetedik alkalommal odaítélt elismeréssel kollégánk iskolán kívüli nevelőmunkáját jutalmazták 2020. február 1-jén, a rendalapító Bosco Szent János ünnepén.

2020. február 11.

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Sárga és Fekete – Az első könyvek Auschwitzról

A Terror Háza Múzeum három olyan könyvet őriz, amely szinte azonnal a koncentrációs tábort túlélők hazaérkezése után jelentek meg a kereskedésekben és az átélt traumákat mutatják be. A Sárga könyv és a Fekete könyv Lévai Jenő munkája, aki kérlelhetetlenül képviselte a szélsőjobboldal ellenzékét már a háború alatt is. Ezen tevékenységének, illetve származásának köszönhetően ő maga is a budapesti nemzetközi gettó foglya volt, és csak kivételes szerencséjének köszönhetően maradt életben. A háborús bűnösök pereinek megkezdésekor több ízben szerepelt tanúként, továbbá rögtön gyűjteni és publikálni kezdte a koncentrációs táborokból visszatértek elbeszéléseit. A Sárga könyv azonban már a beköszönő új világ „attribútumait” hordozza, ugyanis két Sztálin-idézettel indul: „A zsidógyűlölet a kannibalizmus legveszedelmesebb csökevénye”, illetve „A náci hóhéroknak tisztában kell lenniük azzal, hogy nem menekülhetnek el az igazságszolgáltatás elől”, továbbá a szerző külön köszönetét fejezi ki a Vörös Hadseregnek a felszabadításért.

2020. január 27.

Felavatták Tőkéczki László síremlékét

Temetésének második évfordulóján 2020. január 23-án, 11 órakor, a Fiumei Úti Nemzeti Sírkertben avatták fel Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész, egyetemi tanár síremlékét.

2020. január 23.

Elindult a „Viszlát Lenin! – Filmek a szabadságról” című rendezvénysorozat

Január 15-én a Moszkva tér című kultikus film vetítésével vette kezdetét a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet közös szervezésében zajló Viszlát Lenin! – Filmek a szabadságról címet viselő rendezvénysorozat.

2020. január 17.