Hírek

Viszlát, Lenin! – Hogyan éltem túl a világvégét?

Március 29-én Cătălin Mitulescu román filmrendező, Hogyan éltem túl a világvégét? című filmjének vetítésével folytatódott a Terror Háza Múzeum és a Kommunizmuskutató Intézet, Viszlát, Lenin című rendezvénysorozata. A vetítést megelőzően Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze Ferkó Dániel történésszel beszélgetett.

2023. március 29.

Rangos állami kitüntetést kapott Schmidt Mária

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozat kitüntetésben részesült Dr. Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum, a XX. Század Intézet és a XXI. Század Intézet főigazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára, volt kormánybiztos.

2023. március 14.

MÚZEUMUNK INGYENESEN LÁTOGATHATÓ A NEMZETI ÜNNEPNAPOK ALKALMÁBÓL

Múzeumunk nemzeti ünnepeinken (március 15, augusztus 20, október 23.) illetve február 25-én a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából ingyenesen látogatható.

2023. március 14.

A kommunista diktatúrák áldozatai – Szűcs Sándor (1921–1951)

Az államhatalomnak kapóra jött Szűcs Sándor labdarúgó és szerelme, Kovács Erzsi táncdalénekes esete. A két fiatal 1948-ban ismerkedett meg egymással és hamarosan szerelembe estek. Mindketten családos emberek voltak, így a „szocialista erkölcsökkel” nem volt összeegyeztethető a kapcsolatuk. A kommunizmus áldozatait bemutató sorozatukban ez alkalommal Szűcs Sándor labdarúgó történetét mutatjuk be.

2023. március 9.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja – Az utolsó ’56-os kivégzett: Nickelsburg László (1924–1961)

Az 1956-os forradalom és szabadságharcban való részvételért az utolsó halálos ítéletet Nickelsburg Lászlón hajtották végre, 1961. augusztus 26-án. A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából ezúttal Nickelsburg László, az '56-os forradalom utáni megtorlás utolsó áldozatának történetét mutatjuk be.

2023. március 1.