Hírek

Sztárok tartottak tárlatvezetést

A kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan február 24-én ismert zenészek, színészek, sportolók tartottak különleges tárlatvezetéseket múzeumunkban.

2020. február 26.

„Magyarország irtózatos árat fizetett a kommunizmus bűneiért”

Harminc éve szabadok vagyunk, de időre van még szükség, hogy a majd félévszázados diktatúra romjait végleg eltakarítsuk – jelentette ki Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a kommunizmus áldozatainak emléknapján az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott megemlékezésen. A kommunizmussal szembeni küzdelem igaz harc volt – emelte ki ugyanitt beszédében Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

2020. február 26.

Programjaink a kommunizmus áldozatainak emléknapján

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából számos programmal és újdonsággal várja az érdeklődőket az idén 18 éves Terror Háza Múzeum. Történészeink rendhagyó történelemórái mellett zenészek, színészek, sportolók tartanak tárlatvezetést diákcsoportoknak, elindul a Terror Háza Múzeum új mobil applikációja és megnyílik a múzeum új időszaki kiállítása.

2020. február 24.

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Mese és manipuláció

A II. világháború után – Winston Churchill szavaival élve – „a Balti-tengeri Stettintől az Adriai-tenger mentén fekvő Triesztig vasfüggöny ereszkedett le a kontinensre.” A brit politikus 1946-ban elhangzott fultoni beszéde profetikusnak bizonyult, hiszen az egymással szemben álló kommunista és kapitalista hatalmak mintegy negyven évig két részre szakították Európát.

2020. február 24.

ÉVFORDULÓK – MŰTÁRGYAK – Magyarként SS-egyenruhában – festményekben elbeszélve

A magyar főváros „felszabadítása” a fasiszta és nyilas uralom alól kereken 75 évvel ezelőtt, 1945. február 13-án fejeződött be. A szovjet erők a hivatalos dokumentumaik szerint Budapestet nem „felszabadították”, hanem ellenséges városként „bevették”. Az ostrom után már csak a két nappal korábbi kitörés során itt rekedt, kisebb bekerített csapatok álltak harcban. Ezek egyikében „szolgált” kényszersorozottként, mindössze 17 évesen egy bakonygyiróti fiú, Ringhoffer József. SS-egyenruhában küzdötte végig Budapest ostromát. Az átéltekről már jegyzett festőművészként, grafikusként készített sorozatot új otthonában, Münchenben. A képeit nemrégiben a Terror Háza Múzeumnak ajándékozta.

2020. február 13.