Hírek

„Csakis az emlékezés és az emlékeztetés óv meg minket attól, hogy újra diktatúrák és diktátorok uralma alá kerüljünk.”

Akik ma Marxnak és Leninnek állítanak szobrot, magukat győztessé minket pedig vesztessé akarnak tenni. Ezzel a trükkel akarnak megfosztani bennünket a kommunizmus felett aratott diadalunktól. „Minket, akik 1989-ben legyőztük őket. Akiket rendszerükkel együtt a történelem szemétdombjára hajítottunk.”– mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója a totalitárius diktatúrák áldozatinak európai emléknapján.

2023. augusztus 24.

Nyilasok és ávósok, mint bérlők

Egy városi legenda tisztázása, avagy fizetett-e a nyilasok mozgalma és a politikai rendőrség az Andrássy út 60. használatáért? Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága alelnökének írása.

2023. július 6.

Korrajz – A diktatúra szobrai

A köztéri szobrok ledöntése és az új, marxista ihletettségű emlékművek felállítása jelezte 1945-öt követően a kommunista hatalomátvétel bekövetkezését a közterületeken. A Terror Háza Múzeum Korrajz című podcastsorozatának legújabb műsorában ezúttal a kommunista diktatúra alatt állított köztéri alkotások kerültek górcső alá. Farkas Sebestyén, a múzeum történésze Szerencsés Károly történésszel, az ELTE egyetemi docensével beszélgetett.

2023. június 29.

Rendhagyó történelemórák és tárlatvezetések a Múzeumok Éjszakáján

Június 24-én, az idei Múzeumok Éjszakáján 18.00 órától 02.00 óráig várjuk az érdeklődőket a Terror Háza Múzeumba. A látogatók megtekinthetik állandó tárlatunkat, részt vehetnek az igazi hősökről és a kommunista diktatúra valódi történetéről szóló rendhagyó történelemóráinkon és tárlatvezetéseinken is, ahol megismerhetik Slachta Margit szerzetesnővér, az első magyar női parlamenti képviselő élettörténetét. Akik ellátogatnak hozzánk, ez alkalommal megtekinthetik a Magyarországról utolsóként távozó szovjet katona-tiszt, Viktor Silov díszegyenruháját is.

2023. június 13.

Új kiadványaink és programjaink a 94. Ünnepi Könyvhéten

Négy egyedülálló kötettel jelentkezik az idei Ünnepi Könyvhéten a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány. Ajánlott könyveink válaszokat adnak az egyes hazai, globális politikai és társadalomtudományi kérdésekre, illetve segítségükkel az amerikai külpolitika és a magyar irodalomtörténet egy-egy különös időszakába is betekintést nyerhetnek az olvasók.

2023. június 2.