Hírek

„A kultúra hatalom” – Bemutatták Békés Márton legújabb könyvét

A Terror Háza Múzeum kutatási igazgatójának új kötete Kulturális hadviselés címmel a kulturális hatalom elméletét és gyakorlatát mutatja be. A könyv online bemutatóján G. Fodor Gábor politológus hangsúlyozta: azért kell ez a könyv, mert a jobboldal szellemi térfoglalása még erőtlen Magyarországon, így ennek a hosszútávú munkának a véghezviteléhez rá kell ébreszteni a nemzeti oldalt ennek fontosságára. A történész szerző, Békés Márton elmondta: a politikai hatalmat a kulturális hegemónián keresztül lehet megszilárdítani.

2020. december 8.

Megjelent Schmidt Mária legújabb könyve

Megjelent Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Országból hazát – Harminc éve szabadon című kötete.

2020. december 3.

Megjelent Békés Márton új könyve

A Terror Háza Múzeum kutatási igazgatójának új kötete Kulturális hadviselés címmel a kulturális hadviselés elméletét és gyakorlatát mutatja be.

2020. december 2.

Gertrude Himmelfarb: Egy nemzet, két kultúra

Az amerikai történész által írt kötet segítségével betekintést nyerhetünk a „két kultúrára” szakadt Egyesült Államok világába.

2020. december 1.

Kormos Valéria: A végtelen foglyai. Magyar nők szovjet rabságban, 1945–1947

Amikor 1944–1945-ben a front átvonult Magyarországon, sokan remélték, hogy a háború borzalmait maguk mögött hagyhatják, megkezdhetik a lerombolt és kifosztott ország újjáépítését, és egy működő demokráciában, félelem nélkül élhetik le életüket. Sok fiatal várta, hogy a háború végével tanulhasson, dolgozhasson, szerelembe essen, családot alapítson. Az álmok hamar szertefoszlottak. A magyar népet, mint a Harmadik Birodalom „utolsó csatlósát” bélyegezték meg, kollektív bűnösnek titulálták. Sztálin már 1943-ban leszögezte: „Magyarországot meg kell büntetni.”

2020. november 25.