Hírek

A fókuszban 1956 – Ismét nagy tetszést arattak rendhagyó történelemóráink

Idén októberben közel ezer diák vett részt öt nap alatt az Elmondjuk, hogy tudd! elnevezésű rendhagyó történelemóráinkon. A tanulók Debrecenből, Érdről, Miskolcról, Kisvárdáról, Gyömrőről, Szigetszentmiklósról, Mezőberényből, valamint budapesti általános- és középiskolákból érkeztek.

2022. október 26.

ELMONDJUK, HOGY TUDD! – Október 23-a alkalmából ismét rendhagyó történelemórák a Terror Háza Múzeumban

Október 18–21. között újra izgalmas ismeretterjesztő előadásokkal várja a középiskolás diákokat a Terror Háza Múzeum. Történész munkatársaink az 1956-os forradalom és szabadságharc előzményeit és eseményeit, hőseit és legendás alakjait, jelképeit, illetve a forradalom nemzetközi hátterét mutatják be a diákoknak.

2022. október 17.

OKTÓBER 23. – INGYENES NYITVA TARTÁS, GYERTYAGYÚJTÁS ÉS FÉNYFESTÉS

Nemzeti ünnepünk alkalmából múzeumunk október 23-án ingyenesen tart nyitva. Látogatóink a nap folyamán gyertyagyújtással emlékezhetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira, a múzeum előtti Hősök falánál.

2022. október 17.

Bemutatták Schmidt Mária: Látlelet az orosz-ukrán háborúról című könyvét

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a XXI. Század Intézet főigazgatója Látlelet az orosz–ukrán háborúról című könyvének megjelenése kapcsán szervezett könyvbemutatót az intézet. A laudációt az esemény házigazdája, Ferkó Dániel tartotta, aki kiemelte, hogy ez a kötet mindenkinek segít megérteni azt, hogy hogyan jutottunk ebbe a háborús helyzetbe. A rendezvény kerekasztal-beszélgetése során G. Fodor Gábor moderálása mellett Békés Márton beszélgetett a könyv szerzőjével, Schmidt Máriával, akik mindannyian egyetértettek abban, hogy az orosz–ukrán háború a felszín alatt egy jóval mélyebb, geopolitikai ihletésű energiaháborút takar, amely valójában az erőforrások feletti rendelkezésről szól.

2022. október 14.

„Ezzel a tárlattal arra tettünk kísérletet, hogy újrakezdjük a párbeszédet a magyar cigányság szerepéről és helyéről”

Az 1956-os forradalom és a rendszerváltoztatás idején példaértékű szerepet vállaló magyar cigány hősöket bemutató tablókiállítás nyílt kedden Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt. A tárlat a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány és a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosság együttműködésében valósul meg. A tablókiállítás eddig 27 helyszínen járt.

2022. október 4.