Hírek

A Közalapítvány munkája 2021-ben

Összefoglaló animációs videó a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 2021-es évi munkájáról. Címszavakban: megújult a XX. Század Intézet; új kulturális programok a Kertész Imre Intézetben, zenei pályázatok, tablókiállítás, irodalmi séták; új vitaműsort indított a XXI. Század Intézet; új időszaki kiállítás a Terror Háza Múzeumban, rendhagyó történelemórák; konferenciák, könyvek és megannyi más érdekesség, ami a Közalapítvány 2021-es évét jellemzi.

2022. április 11.

Megnyílt az Együtt, szabadon - Magyar Cigány Hősök vándorkiállítás Mohácson

A Nemzetközi Roma Naphoz kapcsolódva nyílt meg az Együtt szabadon magyar cigány hősök című vándorkiállítás Mohácson.

2022. április 8.

EGYÜTT, SZABADON – Nemzetközi Roma Nap 2022. április 8.

A Terror Háza Múzeum és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány elkötelezett abban, hogy megemlékezzen a roma hősökről és felhívja a szélesebb közönség figyelmét a magyar romák helytállására, bemutassa, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével, művészetükkel közösségüket és Magyarországot egyaránt szolgálták. Az Alapítvány több mit tíz éve tekinti kiemelt feladatának cigány hősök felkutatását, sorstörténetük bemutatását és kiállításokkal, emlékbélyeggel, kiadványokkal fejezi ki tiszteletét történelmi teljesítményük előtt.

2022. április 8.

Roma hősöket mutat be a Bátonyterenyére érkező vándorkiállítás

Magyar roma származású hősöket bemutató országos vándorkiállítás érkezett csütörtökön Bátonyterenyére, ahol bemutatják a példaképként szolgáló elődök sorstörténetét a Városház téren.

2022. április 7.

Miskolcra érkezett a magyar cigányság hőseit bemutató vándorkiállítás

Az 1956-os forradalom és a rendszerváltoztatás idején példaértékű szerepet vállalt magyar cigányság hőseit bemutató vándorkiállítás nyílt március 26-án a Művészetek Háza előtt. A tárlatot a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány és a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosság szervezte és országszerte huszonöt településen mutatják be, mindenhol szabadtéren, világítással ellátott installáció formájában.

2022. március 26.