Kiadványok

A honlapon található kiadványok megvásárolhatók a Terror Háza Múzeum könyvesboltjában.

Gát Ákos Bence: Küzdelem az európai színtéren

Gát Ákos Bence

Küzdelem az európai színtéren

Gát Ákos Bence jogász, politológus. Tanulmányait Párizsban és Strasbourgban végezte, itt szerzett jogász, politológus és közigazgatási diplomát. Szakterületei: a francia–magyar kapcsolatok, az európai jog és az európai politika. 2014-től a Szegedi Tudományegyetem oktatója, valamint az Igazságügyi Minisztérium miniszteri kabinetjének munkatársa. 2018-ban az Európai Parlament elnöki kabinetében dolgozott.

 

Schmidt Mária: Új világ született 1918–1923

Schmidt Mária

Új világ született 1918–1923

Az 1914-ben kezdődött és világméretűvé dagadt összecsapás felrobbantotta és megszüntette a régi világot, miközben utat nyitott egy új, minden korábbinál kegyetlenebb korszaknak, amelyet rövid huszadik századnak szokás nevezni.

 

Szájer József: Ne bántsd a magyart!

Szájer József

Ne bántsd a magyart!

Szájer József 2014. január és 2018. decembere között született gondolatait osztja meg az olvasóval a bevándorlásról, a Fideszről, Magyarországról, az Alaptörvényről és Európáról.

 

Schmidt Mária (szerk.): Dimenziók éve – 1968

Schmidt Mária (szerk.)

Dimenziók éve – 1968

A történelem menetének vannak csomópontjai. Ezek a csomópontok rendszerint éveket ölelnek át, és ezalatt az időszak alatt annyi változás történik, mint más korszakban évtizedek, esetleg évszázadok alatt. Nagyon ritkán előfordul az is, hogy a történelmi események egy pontban, azaz egy évszámban sűrűsödnek. Ilyen évszám 1968. Ebben az évben nagyot fordult a világ. Mára „1968” egy életstílus, egy gondolkodási mód, egy generáció szimbóluma lett.

 

Gyarmati István: Közös titkaink – Our Shared Secrets

Gyarmati István

Közös titkaink – Our Shared Secrets

Gyarmati István a Visegrádi Négyek fővárosait járta be kamerájával és örökítette meg a számára legtitokzatosabb részleteket, Varsó, Prága, Pozsony és Budapest közös kultúrájának egyfajta metszetét keresve. A 22 felvételből álló album méltón tükrözi a négy közép-európai ország karakterét, a visegrádi rokonságot. A Közalapítvány gondozásában angol nyelven is megjelenő páratlan művészeti értékkel bíró kiadvány a street-fotózás technikáján keresztül keresi a négy főváros eszenciáját.

 

Petri Lukács Ádám: Petri 75 – Közelítés

Petri Lukács Ádám

Petri 75 – Közelítés

Exkluzív kötet, gazdag képanyaggal Petri György születésének 75. évfordulójára, melyben fia, Petri Lukács Ádám visszaemlékezéseiből eddig ismeretlen oldaláról szerethetjük meg az emblematikus költőt.

 

Tőkéczki László : Tisza István

Tőkéczki László

Tisza István

Tisza ​István személyéről,és életművéről a legutóbbi időkig a „haladó kortársak és utókor” kliséi élnek a köztudatban. Jellemző, hogy bár már elég sokan tudják, hogy ellenezte a háborút, közkeletű panel az, amely Tisza Istvánt mégis a háborús fanatizmussal azonosítja. Személye az ún. progresszív szemlélet számára még ma is mintegy a „feudális” Magyarország megtestesítője, holott aligha volt nála végiggondoltabban klasszikus liberális (szabadelvű) politikus.

 

Révész Judit: A tanítás mint értelmiségi hivatás – Tanulmány a pedagógusok kollektív mobilitási esélyeiről

Révész Judit

A tanítás mint értelmiségi hivatás – Tanulmány a pedagógusok kollektív mobilitási esélyeiről

„Mitől „profi” egy tanár? Mitől lehet hatékonyabb az oktatási rendszer? Hogyan válhatna vonzóbbá a tanári pálya? Egyszerű kérdések ezek, pontosabban annak kellene lenniük, de nem azok. Révész Judit mélyre ás: elemzi a magyarországi tanárképzést, annak változatos múltját; és megvizsgálja a jelen normarendszerét, állapotát. Ez a könyv azoknak tartogat hasznos tudást, akik Eötvös Józseffel együtt vallják: a fenti kérdésekre egy „erős tanítói rend létrehozása lehetne a válasz.” – olvasható Révész Judit legújabb oktatási témájú kiadványának ajánlójában."

 

Bernáth Gábor (szerk.): Hadifogoly voltam Szibériában – Vándor Ferenc naplója

Bernáth Gábor (szerk.)

Hadifogoly voltam Szibériában – Vándor Ferenc naplója

Adott egy magyar altiszt, aki megjárja az első világháborús frontot és orosz hadifogságba esik. Magyar nyelvű kézírásos naplóját egyik fia 1954-ben találja meg Barcelonában. Vándor Ferenc a fogságból nem tért vissza hazájába, előbb Bécsben, majd spanyol földön kezdett új életet. A napló öt súlyos év történetét meséli el, kár, hogy szerzője nem folytatta. Vándorék ugyanis titkos fagylaltreceptet is őriznek, amely újra és újra talpra állította a családot.

 

Markó György : A pesti Rambo

Markó György

A pesti Rambo

„Az elmúlt években folytatott kutatásaim eredményeit tartalmazza ez a kötet. Van köztük „klasszikus” tanulmány, illetve az 1956-os forradalmat és a leverését követő megtorlás állambiztonsági nyomozati munkáját új szempontok szerint elemző írás is.”